Кукуруз ће поново бити главни

Аутор: Gdjakovic
225 посета

КИКИНДА – Упркос чињеници да су произвођачи кукуруза у Кикинди током протекле године прошли веома лоше, пољопривредници на северу Баната поново ће, према садашњим проценама, ове сезоне, највише површина посветити управо нашој најзаступљенијој житарици. Кикиндски земљорадници сматрају да ће ова производна година бити боља за производњу кукуруза.

Година за произвођаче који увелико планирају структуру пролећне сетве почела је знатно боље него што је то био случај у претходном периоду, имајући у виду да су залихе влаге релативно поправиле стање у земљишту и за разлику од претходне године, цела ситуација буди благи оптимизам да би сезона могла да буде боља него лане, када је, поготово на северу Баната, род кукуруза потпуно изостао.

Штеточина у њивама има и пре очекиваног времена

“Људи прате ситуацију сваког дана шта се дешава на терену, колике су падавине, а нисмо ове године ни имали снега, како би одлучили касније шта ћемо да сејемо. Највише мислим да ратари размишљају о сунцокрету, што код мене неће бити случај, пре свега из мојих приватних разлога, када сам једне године сејао само једну културу и нисам добро прошао. Сејаћу као и до сада једнако пшеницу, сунцокрет и кукуруз, јер производим те три културе“ – каже Дејан Шербеџија, пољопривредник из Мокрина.

У сетвеној структури овог пролећа, према садашњим проценама, пољопривредници на северу Баната, поново ће највише површина посветити кукурузу, упркос мишљењима да ће се највише парцела припремити за нашу најзаступљенију уљарицу – сунцокрет.

Колико ће коштати пролећна сетва? Да ли је довољно 800 евра по хектару

“Ако се наставе овакве температуре, а сви су изгледи да ће тако и бити, очекујемо можда и раније сетву ове године. И поред тога што је прошле године кукуруз највише страдао на северу Баната где су били највећи губици и најмањи приноси, и даље постоји интерес произвођача према кукурузу, иако сам лично очекивао много већи интерес према сунцокрету, али није се то десило из врло једноставног разлога с обзиром на то да паори очекују да се неће трећи пут догодити суша. Како сад ствари стоје, ситуација је знатно боља него претходне две године. То не обећава ништа, али даје наду“ – сматра Роберт Немеш, са Института за ратарство и повртарство, Нови Сад.

“Када погледамо целокупну ситуацију кретања цена наших производа, исто је тренд пада. Како је дошло до тога, не знамо, зависи од много параметара, ко зна шта ће бити током године и рано је причати о томе. Али, као што је увек било, свака сетва је скупља од претходне“ – надовезао се Шербеџија.

Протекле године под кукурузом је на подручју Кикинде било засејано око 35.000 хектара, док је сунцокретом било око 19.000 хектара.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/banat/poljoprivrednici-se-nadaju-dobroj-godini-za-kukuruz_1423206.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар