Кромпир све скупљи а произвођачи се жале на цену

Аутор: Gdjakovic
34 посета

Повртари који су садили рани кромпир у марту, почели су да ваде род и нису задовољни ценом на велико ни приносима. Вешедеценијски професонални произвођач кромпира Павел Валент из Лалића казао је за “Дневник” да је кромпир убрзано сазревао због тропских врућина, а на путу сазревања стизале су га болести управо због изразито високих дневних температура. Зато је принос нижи.

Клима овог пролећа није годила раним сортама кромпира. Смена ниских и изузетно високих дневних температура допренела је да се вегетација кртоле заврши на брзину. Ћуди климе донеле су и болест и инсекте жичњаке, који су бушили род. Због тога ће повртари имати ниже приносе по хектару – објаснио је Валент.

Без обзира на то што је раног кромпира мање на њивама, Валент истиче да је домаће тржиште добро снабдевено најзаступљенијом намирницом у домаћој исхрани, пошто је раног кромпира више посађено него прошле године и зато што има и увозног кромпира.

100 и 110 динара кромпир у великим трговинама

Тренутно килограм кромпира на велико кошта 40–45 динара, а прошле године је кромпир био двоструко скупљи, од 95 до 100 динара, па је то лањско коштање навело повртаре да ове созоне повећају површине под раном кртолом. С друге стране, добру домаћу понуду допуњује и увозни кромпир, што повртарима никако не одговара, али немамо начина да се томе супроставимо – истиче Валент, који кртолу, као и други професионални повртари, продаје познатом купцу.

Производимо пола милиона тона омиљеног поврћа

У 2023. години површине под кромпиром су износиле 26388 хектара, а пре само 5 година имали смо 34110 хектара, од чега се скоро 50% површина налазило  у Централној Србији. Просечан принос кромпира у 2023. години био је 25,9 тона а пре пет година био је 20,6 t/ha, (то је за преко пет тона више у односу на 2019 годину). Приноси из године у годину расту, изузев 2022. године када је због суше принос био лошији. У 2023. години у Србији је под кромпиром било 23145 хектара и остварен је проселан принос 25,9 тона што чини да је упупан род био скоро 600.000 тона ( 599574 тоне).

Повртар из Футога Драган Видовић исто се жали на цену кромпира на велико, која је у његовом пословном окружењу од 35 до 40 динара за килограм. По њему, реална цена за кромпир на велико требало би да буде око 60 динара.

ФОТО: РОПА

Трошкови производње и радне снаге ове сезоне су скупљи него лане, једино што смо вештачко ђубриво плаћали по истој цени као и прошле године, па би кромпир требало да буде око 60 динара килограм, како бисмо имали зараду. Јер, са садашњом ценом радимо на ивици исплативости – навео је Видовић и додао да је род око Футога солидан у погледу приноса и да је понуда кртоле добра.

40 и 45 динара килограм кромпира на велико

Килограм кромпира на најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду се продаје се за 80 , 90 и 100 динара. У великим маркетима цена је мало виша, креће се од непуних стотину динара до 110 динара. У понуди су две врсте кртоле: бели, који је мало скупљи, и црвени, чија је цена мало нижа.

З. Делић

Извор: ДНЕВНИК 

Srodni tekstovi

Оставите коментар