Како поврће подноси врућину?

Аутор: draganadpetrovic
902 посета

У биљној производњи поврће најбоље подноси високе температуре. Међутим, неопходно је наводњавање и пуна агротехника. О томе је за РНС говорио професор Жарко Илин.Повртарска култура управо захтева овако високе температуре али већина захтева обилно наводњавање.
„Технички минимум влаге за повртарске културе је минимум 70 одсто водног капацитета а за паприику, парадајз, краставац, диње и лубенице чак и 80 одсто како не би дошло до опадања приноса а пре свега квалитета производа повртарских приноса“ истакао је саговорник.

Илустрација: Наводњавање је неопходно у тропским данима

Осим наводњавања, важно је да се обезбеди и прихрана, пре свега азотом, затим калијумом и калцијумом који директно утиче на смањење потрошње воде.

Професионални пороизвођачи морају да обилазе своје парцеле и воде рачуна о заштити, додао је Илин. Тренутно је велики проблем појава лисних ваши, мољца, трипса па теба на време интервенисати. Топло време је добро јер нема проузроковача болести што значи да ћемо имати екстра квалитетно поврће.

Пожељно је да буду што веће разлике између дневних и ноћних температура.

„Неопходно је сенчење кад год је то могуће урадити квалитетном прихраном у пет оброка у току вегетације, прихраном азотом како не би дошло до недостатка лисне масе односно до ожеготина, мреже за сенчење али не више од 30 одсто“ каже Илин.

Илустрација: Топло време погодује поврћу

Што се тиче воде, важан је извор, бољи начини су водотокови, а затим постоје различите технике наводњавања. Важно је напоменути да треба рационално трошити воду.

Важно је напоменути да би избор енергената за наводњавање требало да буде такав да цена наводњавања не буде виша од 15-50 еуро центи по милиметру додате воде.

„Целокупна производња у Србији је чак три пута већа него што су потребе становништва па треба подстицати извоз и део враћати произвођачима кроз субвенције како би производња и даље напредовала“ закључио је Илин.

Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/nase-povrce-izuzetnog-kvaliteta-toplota-mu-ne-smeta-(audio)_1256216.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар