Како заштити салату у пластенику?

Аутор: draganadpetrovic
222 посета

Производњи салате у пластенику потребно је посветити посебну пажњу применом превентивних хемијских мера из разлога што велике штете могу проузроковати многе болести и штеточине.

Препорука је код заштите у пластенику првенствено примена превентивних мера а наравно потребна је и хемијска заштита. Од превентивних мера се препоручује:

  • дезинфекција земљишта и пластеника,
  • третирање семена пре сетве,
  • редовно проветравање пластеника,
  • умерено заливање,
  • прихрана са мањом количином азота,
  • редовно уклањање оболелих биљака с парцеле.

Заштиту зелене салате од болести и штеточина треба обављати одмах после расађивања. Тек изникле биљке су врло осетљиве на болести. У производњи расада може доћи до слабог ницања или полегања младих биљака. Најчешћи узрок томе су земљишни паразитиPhytium spp. и Rhizoctonia spp. који изазивају полегање расада. Како би се избегла зараза овим проузроковачима болести треба избегавати сувишно влажење, прилагодити температурне услове, повећати светлост и проветравање просторије (топле леје) током сунчаних дана, где се налазе контејнери са младим биљкама салате. Уколико је садња у тресету дезинфекција се не мора обављати. Међутим уколико је садња обављена у земљишту пожељно је обавити третирање препаратом Previcur 607-SL или Previcure energy, заливањем младих биљака са 0,3% раствором (30 мл. раствора у 10 л воде), уколико се није извршила дезинфекција пре сетве односно садње. Када се салата буде расађивала на стално место у пластенику, уколико се користи стара црна фолија обавезно је дезинфиковати. Након расађивања такође треба применити препарат Previcur 607-SL у концентрацији 0,3% заливањем расађених биљака.

Илустрација: Племењача се најчешће појављује због веће влаге у земљишту

Пламењача (Bremia lactucae) салате- појави и развоју ове болести одговарају услови веће влаге у земљишту. Први симптоми пламењаче изгледају као светло зелене до жуте угласте пеге, оивичене главним лисним нервима на лицу листа, а у влажним условима у оквиру пега на наличју листа формира се бела навлака коју чине репродуктивни органи (споре). При повољним условима (висока влажност и ниске температуре) патоген се брзо шири и смањује принос и квалитет главица.На почетку вегетације користити контактне фунгициде, а у време интезивног пораста користити системичне фунгициде. Код последњих третирања водити рачуна о каренци. За заштиту од пламењаче постоје бројни препарати: Bravo 720 SC, Folio Gold 537,5 SC, Mankogal-80, Aliette 80-WP, Quadris и други

Сива плесан (Botrytis cinerea) Први симптом заразе је тамна, воденаста зона у основи струка или листа. Нападнути делови биљака брзо труле и губе тржишну вредност. Регулисање температуре и влажности ваздуха и земљишта у пластенику представља основну меру заштите. Када су прохладни и облачни дани смањити заливање и обавезно проветравати. Оболеле биљке износити из пластеника да не би дошло до ширења заразе. Против сиве трулежи користе се препарати као што су Switch 62,5 WG, Signum.

Антракноза (Microdochium panattonianum) салате – прве промене се дешавају на старијем лишћу салате у виду ситних, кружних и хлоротичних пега. Оне временом постају некротичне, а оболело ткиво у оквиру пега се распада. Такве пеге су удубљене. На појединим местима долази до њиховог спајања и образовања већих удубљења у ткиву. На главном нерву и петељкама листа салате пеге су издуженог облика и удубљене, типичне за атракнозу. Услед заразе патогеном гљивом, али и продирања сапрофита, заражене биљке брзо пропадају. Заштита се огледа у плодореду, редовном проветравању објеката да би се отклонили услови за развој гљиве.

Илустрација: Поведите рачуна и о штеточинама/ ФОТО: Pixabay

Бела трулеж (Sclerotinia sclerotiorum) је честа у заштићеном простору и тамо где се не поштује плодоред (где се сади више пута годишње). Зараза настаје у зони кореновог врата где се касније јавља мека трулеж. Биљка трули у зони кореновог врата, због тога губи тургор, и биљка се лако одваја од корена. На делу главице који је окренут према земљи често се уочава мицелија гљиве у виду белих комада вате. Заштита од овог патогена огледа се у уклањању заражених биљака из пластеника и провести дезинфекцију зараженог дела.

Од инсектицида у сузбијању лисних ваши, трипса, гриња, могу се употребити: Actara25-WG, Chess, Karate Zeon и сл.

Мирјана Зорић,ПСС Сомбор

Извор: Агробизнис магазин

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар