Какви су приноси купуса?

Аутор: draganadpetrovic
626 посета

Повртари из Глогоња имали су тешку годину због суше. Купус је тражио готово свакодневно заливање, али сада су задовољни, јер је цена боља него икад раније и имаће добру зараду.

Живан Антић из Глогоња, заједно са оцем, већ деценијама гаји купус. На својим парцелама има ископане бунаре, што му је спасило род ове године. Суша је била велика и само му је упорност у заливању донела крупне главице. Засадио је три хектара и очекује 35 тона купуса.
„Многи немају ове године купуса. Имају засађеног, али немају да секу. Нису могли, једноставно је било баш, баш тешко произвести купус ове године. Морао сам да заливам сваки дан“, каже Живан Антић, повртар.

Илустрација: Због суше купус тражио заливање сваки дан/ Фото: Pixabay

Глогоњци продају на панчевачкој пијаци, али им у село стижу накупци из целе Србије. Лоша година донела је високу цену купуса, па ће зарада бити добра.

„Бићемо опуштенији и за пролеће да уложимо лакше, да купимо и семенску робу и кромпир и све. Исплати се, ове године се јако исплати“, додаје Антић.

Радивоје Милосављевић неколико година није имао купус, јер је продаја ишла лоше, али ове јесени очекује да заради. На његовој парцели још није стигао за сечење.

„Расадили смо га око 10. августа. Крајем јула су биле велике врућине, тако да нисам хтео да ризикујем. Комшији се доста осушило, пола баште је пресадио, па нисам хтео да ризикујем“, наводи Радивоје Милосављевић, повртар.

Сорте које се у Глогоњу највише гаје су „потомак“ и „браво“, а Радивоје је пробао и нову – „голден слајс“.

Илустрација: Повртари задовољни родом

„За сада је бољи ‘голден слајс’, али видећемо после кад будемо секли. За кишељење највише људи траже српски ‘мелес’ и ‘потомак'“, додаје Милосављевић.

Осим купуса, за продају је стигао и карфиол, па ће се радови на парцелама наставити и током новембра.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4569713/kupus-cena-susa-zalivanje.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар