Импресивна изложба механизације на сајму пољопривреде у Сремској Митровици, дигитализација ускро уз субвенције најављује ресорни министар

Аутор: Gdjakovic
1,K посета

„Српска пољопривреда увођењем најсавременије технологије и спајањем са ИТ облашћу великим корацима иде напред. После више од годину дана борбе са короном, ово је јединствена прилика да први пут у Сремској Митровици пољопривредни произвођачи могу да виде сву механизацију, оно што смо због пандемије пропустили“,

ово је на отварању пољопривредног сајма „Агросирм“ у Сремској Митровици рекао ресорни министар Бранислав Недимовић. Пољопривредни сајам отворио је своје капије за посетиоце на Хиподрому у оквиру Казнено-поправног завода у Сремској Митровици. На њему учествује више од 100 излагача из области пољомеханизације, месних производа, произвођачи сточне хране и многи други.

Сајам пољопривреде прилика је и да се виде и најсавременије машине, које вреде и по неколико стотина хиљада евра. Тако, просечна цена дрона који може да се користи у пољопривреди је око 25.000 евра. Изложени трактори коштају од неких 50.000 до 220.000 евра. А најскупља машина која је изложена на сајму у Сремској Митровици је комбајн вредан више од 200.0000 евра.

Министар Недимовић је подсетио и на неке потенцијале у аграру, нарочито када је у питању извоз:“Производи које ми можемо да испоручимо без царине су овчије, козје млеко и воћне ракије“  казао је Недимовић и додао:“  То нам пружа нове прилике. Наш извоз према Русији је до сада био око 365 милиона долара, а увоз 114“.

На више од 10.000 квадратних метара изложбеног простора, постављена је најсавременија пољопривредна механизација, соларни панели, као и дронови за пољопривреду. Посетиоци имају прилику да виде и разна пољопривредна газдинства, као и удружења из локалних руралних подручја.

И ове године на Сајму представља се Казнено-поправни завод у Сремској Митровици, са својим широким асортиманом, али и новим иновативним производом – соларном приколицом: „Тренутно овде на Сајму може да се види приколица која даје 13 киловата струје и две овакве приколице могу да заливају 40 хектара земље“ рекао је Александар Алимпић, управник КПЗ у Сремској Митровици.

Због пандемије вируса корона прошле године није одржан сајам. Посетиоци сада могу да учествују у конференцијама, едукативним радионицама, округлим столовима и предавањима.

Излагачи на овој сајамској манифестацији изразили су велико задовољство јер су коначно после годину и по дана имали прилику да представе своје производе. Александар Жилић, произвођач сира из села Мартинци, указао је на то да овде купци могу да пробају производе и да се увере у квалитет, а самим тим произвођачи стичу нове и редовне муштерије.

Петар Самарџић заменик градоначелнице Града Сремска Митровица поздравио је окупљене истакавши да му је изузетно драго што су се после дужег времена коначно створили услови да се пољопривредници срећу на сајмовима: „Још драже ми је што је прва прилика за то Сремска Митровица и Сремски пољопривредни сајам АгроСирм. На месту где се сада налазимо пре неколико дана је Град Сремска Митровица организовао и неколико поклон прослава за наше матуранте, као и прославе у знак захвалности медицинским радницима и волонтерима који су се годину и по дана борили за наше здравље и који су обезбедили да се Сремска Митровица данас налази у повољној епидемијској ситуацији у којој је омогућено одржавање летњих манифестација на отвореном простору, као што је ова. АгроСирм је место сусрета пољопривредника и привредног сектора повезаног са пољопривредом, са финансијским сектором, са банкама, осигурањима, такође са прехрамбеном индустријом, аутомобилском индустријом и свим осталим секторима наслоњеним на пољопривреду, а у циљу унапређења комуникације и пословања у аграру.”

Петар Самарџић

Од ове године уведене су новине у организацији сајма, то су, према Самарџићевим речима, конференцијски садржаји уврштени у програм, едукативне сесије, панели, округли столови и предавања, а све у циљу унапређења финансирања пољопривредне производње. На крају обраћања Самарџић се посебно захвалио Министарству пољопривреде које је и ове, четврте године, финансијски подржало организацију, извршном организатору „Топ Евентс Теам” доо Београд и генералном спонзору сајма „Дунав осигурању”.

Представник генералног спонзора сајма „Дунав осигурања” Млађен Зековић  захвалио се организаторима који су уочили потребу да се организује оваква манифестација и како каже: „Да нас окупе у срцу Срема, у Сремској Митровици, јер Срем и његови домаћини то заслужују. Дунав осигурање као највећа национална осигуравајућа кућа увидела је значај одржавања сајма и подржала АгроСирм. Наша компанија посвећује велику пажњу осигурању пољопривредне производње као стратешке гране привреде. Пољопривреда је индустрија на отвореном и сведоци смо да пољопривредници, колико год труда и знања уложили у производњу, могу остати без очекиваних производа и добити, услед само једне временске непогоде. Дунав осигурање стога настоји да укаже на значај осигурања пољопривредне производње и едукује осигуранике”. Генерални спонзор сајма „Дунав осигурања” представио је услуге из своје палете производа. Банке, осигуравајуће куће, храна и опрема за животиње, наводњавање, противградне мреже опрема за паркове и друге гране пољопривреде, само су неке од робних група које су представљене на сајму у нашем граду.

Посетиоци могу да видети водеће марке пољопривредне механизације као што су Massey Ferguson, John Dere, Case, Steyr, Kubota, Farmtrac и друге увозне моделе али и оне склопљене на линијама у Србији, иначе прихватљиве инвестиције по питању субвенција и подстицаја. Поред трактора изложена је и остала механизација намењена ратарима, воћарима, повртарима и сточарима. На сајму се представља и аутомобилски сектор и то Mercedes benz, Toyota i Peugeot. На гастро-туристичком делу Сајма, представљају се бројни произвођачи пољопривредно-прехрамбених производа. Изложбени простор сајма ове године је на око 10.000 квадратних метара, где се представља више од 250 водећих домаћих и светских произвођача различите опреме и производа намењених савременој пољопривредној производњи.

Један од њих је Момир Алвировић из Агродрон-а: „Ми се бавимо употребом свих врста летелица у индустрији, а у пољопривреди нарочито даљинском детекцијом, значи раном детекцијом промена на усевима и засадима, где посматрањем изван видљивог дела спектра такозваним мултиспекталним камерама и софтверима за анализу таквих снимака, можемо рано уочити промене на усевима, рано детектовати патогене и друге стресове биљака и тиме омогућити пажњу агронома у правом тренутку на правом месту“.

Казнено-поправни завод Сремска Митровица се представио и као домаћин и као излагач, јер има развијену и нашироко познату производњу механизације у оквиру своје Пословне јединице „Дубрава“. „Била је наша иницијатива за организацију првог пољопривредног сајма, како бисмо направили пласман наших производа, превасходно из сектора металургије. Претендујемо да анимирамо све произвођаче пољопривредне механизације. Постоји и гастро део, како би посетиоци пробали укусне производе које наши Сремци праве. Све је то битно за развој пољопривреде, с обзиром да је Срем највећи пољопривредни произвођач у Војводини“, наводи Александар Алимпић, управник КПЗ-а Сремска Митровица.

Александар Алимпић са министром Браниславом Недимовићем и замеником Небојшом Драгановићем

Како су излагачи и посетиоци приметили министар Недимовић појаваио се на сајму и пре отварања око 8,30 где је у неформалном дружењу разговарао са учесницима и гостима. Игледа да се ресорни министар добро организовао те је стигао да буде и добровољни давалац крви а то га неће спречити ни да оде у Змајево и неколико дргих места како је рекао да има у плану.

Министру „вадили“ крв 24 пута

Црвени крст Србије, организовао је ванредну акцију добровољног давања крви, које се одржавају 9. и 10. јула на сајму пољопривреде „Агросирм“. Пре самог отварања Сајма, крв су добровољно дали челници града, заменик градоначелнице, Петар Самарџић, управник Казнено поправног завода Александр Алимпић и његов заменик Небојша Драгановић. Испред камиона Црвеног крста, убрзо су се окупили и градјани и запослени у МУП Сремска Митровица, запослени у Казнено-поправном заводу Сремска Митровица, као и остали заинтересовани посетиоци Сајма. Крв је дао и министар пољопривреде Бранислав Недимовић-вишеструки добровољни давалац крви. Ово је Недимовићу 24 пут да подржава акције Црвеног крста у Срему.

Srodni tekstovi

Оставите коментар