Има 19 година и озбиљан бизнис

Аутор: draganadpetrovic
771 посета

Колико је неизвесно пословати у фабрикама под отвореним небом и живети од пољопривреде још једном се показало у пракси.Прошле године род кромпира био је одличан, али цена минимална, док је ове потпуно обрнута ситуација – суша је десетковала кромпиришта, а откупна цена је задовољавајућа.
Ипак, на падинама Златара повртари немају ових проблема јер упркос суши они из својих њива и те како имају шта да изваде. Деветнаестогодишњи Душан Недовић из села Јасеново на свом имању ових дана има пуне руке посла.
„Пре две године почео сам да сејем кромпир у већим количинама. Род ме је ове јесени изненадио, с обзиром на то да је лето било без кише. Претходних неколико сунчаних дана сам искористио како би кромпире полако припремао за тржиште. Тек сам почео са вађењем, али очекујем да ћу имати близу 10 тона. Чуо сам да ће цена кромпира ове године бити 50 динара, што би ишло на руку свима нама који се бавимо гајењем овог поврћа“, рекао је за РИНУ овај млади пољопривредник.

Илустрација: Ове године је добра цена кромпира/ Фото: Pixabay

Сведоци смо да је посао пољопривредника изузетно тежак, али добра цена производа на тржишту постиче доста младих земљорадника да прошире своје усеве. Доста момака у потрази за послом одлази у градове, али то у селима између Златара и Муртенице није случај. Овде је доста младих остало на својим огњиштима и бави се пољопривредом.
„Код нас рађа најквалитенији кромпир и зато користим оне бенефите које нам је природа дала. Одувек сам волео живот на селу и самим тим имао јасне планове за будућност. Ове године сам завршио Пољопривредну школу у Пожеги и потом сам се вратио у родно село. Проширио сам засаде малине и кромпира, а уз то бавим се и сточарством. У земљорадничким пословима ми највише помаже мајка, а по потреби ангажујемо и раднике“, каже Душан.

Илустрација: Шири засаде кромпира/ Фото: Pixabay

Он поручује да када би више младих људи остало у селу, свима би било боље. Своје подруме и магацине већ пуни овогодишњим родом кромпира и нада се да ће по доброј цени бити испражњени до следеће сезоне. Уколико би оваквих младића, попут њега, било више у нашој земљи нема сумње да би се много веће количине поврћа из Србије извозиле у Европу и свет.

Извор:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=10&dd=24&nav_id=1954733

Srodni tekstovi

Оставите коментар