Зимница подигла цену парадајза

Аутор: draganadpetrovic
766 посета

ПАРАДАЈЗ на зеленим пијацама достиже „папрену“ цену од 200 динара, а на кванташима широм Србије кошта од 50 до 130 динара, у зависности од квалитета.Како објашњавају произвођачи, лоши временски услови, велика суша и високе температуре десетковали су род. Мања понуда је подигла цену овог поврћа, баш у време када почиње његово припремање за зимницу.

Недуго након што су произвођачи у лесковачком крају бесплатно делили парадајз, незадовољни његовом откупном цену, дошло је до овог преокрета на тржишту. На београдским зеленим пијацама килограм овог поврћа продаје се од 50 до 200 динара. На појединим тржницама које су мање и имају слабију понуду, кошта од 100 до 200 динара. На већим пијацама се може наћи и за 50 динара, али је тај лошијег квалитета.

Управник београдске „Велетржнице“ Ненад Маринковић истиче да је парадајз прилично скуп и да су произвођачи задовољни.

  • На цену су утицали лоши временски услови који су смањили род – објашњава Маринковић за „Новости“. – Код нас је конзумни од 80 до 130 динара, а за кување се обично користи мекши или шљивар, он се креће од 50 до 60 динара.
Илустрација: На цену утицала суша и умањен род/ Фото: Pixabay

Произвођач парадајза из Слатине код Космаја Милена Станић (70) већ 40 година продаје на пијаци на Бановом брду. Каже нам да би сви који планирају да припремају сок од овог плода требало да пожуре са куповином, јер оно неће моћи још дуго да опстане због великих врућина.На Градској пијаци у Јагодини, највећој у Поморављу и овом делу Србије, парадајз се продаје од 110 до 160 динара, чиме је достигао три до четири пута већу цену него лане. Велики произвођачи парадајза, у селима у околини Лесковца, све количине овог поврћа тренутно продају, још код својих кућа, познатим купцима из земље и иностранства. Тренутна цена на велико креће се између 80 и 90 динара по килограму, док на лесковачким зеленим пијацама она износи од 100 до 120 динара.

  • То што ми добијамо је реална цена парадајза, али га грађани плаћају и више јер се ту уграђују и други – истиче Александар Коцић, повртар из лесковачког села Свирце. – Тамо је тренутно тек три одсто оних који се баве производњом, остало су све накупци. Ово је други засад. Први је већином пропао, испуцао, струнуо. Имали смо касније сазревање, велику понуду, а малу потражњу што је довело и до цене далеко од минималне.
Илустрација: Парадаз с југа одлази у Грчку

Највеће количине парадајза са југа земље тренутно одлазе за Грчку и у објекте великих трговинских ланаца у Србији, а мањи је извоз за Црну Гору и БиХ.

МАЛА УШТЕДА ОД КУПОВНОГ
ЗА литар млевеног парадајза за зимницу, ако је одличног квалитета и има минимално отпада, потребно је 1,2 килограма сировог плода. Уколико је лошији, онда треба рачунати око 1,5 килограм. Тако, литар млевеног или куваног парадајза домаћег може да кошта од 85 до до 155 динара.

У трговинским ланцима литар пасираног парадајза креће се од 100 до 420 динара.

Извор: https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1027999/paradajzu-cena-skace-200-dinara-potraznja-crvenog-povrca-drasticno-povecala-uoci-pripreme-zimnice

Srodni tekstovi

Оставите коментар