Због тропских дана афлатоксин и аспергилус претња кукурузу

Аутор: draganadpetrovic
922 посета

БЕОГРАД, 4. августа (Тањуг) – Због дугих периода са високим температурама и без падавина у време од оплодње до бербе кукуруза постоји могућност појаве гљиве из рода Аспергилуса које могу синтетисати афлатоксин, саопштила је Прогнозно извештајна служба Министарства пољопривреде.
Како се наводи, гљиве из рода Аспергилус су у нашим условима најчешће складишни патогени, али у условима дугих периода са високим температурама и без падавина у периоду од оплодње до бербе кукуруза, могу да изврше инфекцију клипа и по пољима.

Илустрација: Могућа инфекција клипа/ Фото: Pixabay


Наводи се да је инфекција клипа могућа због пуцања зрна услед суше, на местима оштећења услед исхране инсеката, као и отворима на зрну који могу да буду места на којима отпада кукурузна свила.
Истиче се да је током јула регистровано 25 тропских дана са температуром преко 30 степени што доводи до пуцања зрна и ствара могућност насељавања аспергилуса који даље проузрокује плесан и афлатоксин.
Из ове службе препоручује се сузбијање инсеката регистрованим инсектицидима за шта је сада кључни моменат у борби против пламенца и памукове совице.
Препоручује се и наводњавање кукуруза јер се тако смањује могућност пуцања зрна.

Извор: Тањуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар