За њих увек добра и цена и познат купац

Аутор: Gdjakovic
84 посета

Повртари на подручју општине Жабаљ у јужној Бачкој већ десетак дана беру краставце корнишоне, што је за три седмице раније него протеклих година.

Велике врућине допринеле су да поврће пре доспе него уобичајено.

Целокупан род, као и сваке године, продаће се у извоз, немачком прерађивачу, са којима сваке године имају уговорену производњу. Цена корнишона ове сезоне иста је као и лане. Прва класа краставаца је изнад евро, 130 динара килограм.

По оцени организатора производња Дејана Рончевића из Госпођинаца, сезона је добро почела. У старту бербе је уочљиво да су краставци добро родили и да ће их, као и ранијих година, бити у просеку од 120 до 130 тона по хектару.

– Била је велика суша и топло време, али то није сметало краставцима, јер воле сунце, а пошто без влаге не могу, сазревали су захваљујући системима за наводњавање, без којих сада нема ниједне озбиљне производње уколико се желе постићи добри приноси и квалитет – казао је Рончевић за „Дневник”.

Најважније је што унапред знам да имам купца и по којој цени ће коштати нови род (повртар из Ђурђева Миле Мушицки)

У пољима у Госпођинцима и суседним селима општине Жабаљ под краставцима је око 150 хектара.

– То су устаљене површине, с тим што из године у годину исти повртари краставаце сеју на мањим или већим површинама, у зависности од тога да ли су током сезоне убирања краставаца лакше или теже налазили радну снагу. Ове године имамо осим домаћих сезонских радника и 150 из Узбекистана. Њима смо обезбедили смештај и дневницу од 3.500 динара – казао је Рончевић.

Повртару из Ђурђева Милету Мушицком радна снага је стигла из Баната и нема замерке на њихов рад, јер очекује да ће имати око 80 тона краставаца по хектару прве класе. – У берби је најважније да берачи виде ситне плодове међу зеленим листовима. Дешава се да краставчиће не уоче и та непажња повртарима умањује зараду, јер већ сутрадан корнишони прерасту прву класи и прелазе у ниже класе, које имају и нижу цену – објашњава Мушицки и додаје да се на калибратору корнишони разврставају према величини у седам класа, од којих свака има своју цену.

Мушицки каже да годинама гаји краставце јер су исплативији од сетве уљарица и житарица. – Најважније је што унапред знам да имам купца и по којој цени ће коштати нови род.

Само корнишони имају сигурну цену и купца

Организатор производње Дејан Рончевић истиче да би површине под краставицима корнишонима у жабаљској општини могле да буду и веће, али да се због недостатка радне снаге повртари не усуђују да шире производњу.

– Штета је да се због недостатка сезонских радника површине корнишона не увећавају. Само краставци у односу на друго домаће поврће имају сигурног купца и познату цену, што је предност због сигурне зараде. Али када се говори о убирања плодова краставаца, треба напоменути да је та берба тежак посао. Сезонци треба на платформи комбајна за брање краставаца леже на стомаку и тако да беру корнишоне.

З. Делић

Извор: Дневник.рс 

Srodni tekstovi

Оставите коментар