Зашто је у Руском Крстуру остало необрано 20 тона паприке?

Аутор: draganadpetrovic
748 посета

ПОСЛЕ више од два месеца ових дана је у Руском Крстуру завршена берба паприке, са око 450 хектара, а чији је род малом броју узгајивача донео добит. Више од 20 тона рода је остало необрано, а затим уништено тарупирањем, јер је због ниске откупне цене берба била неисплатива.

Према речима Душице Орос, председнице локалног Удружења паприкара, већина произвођача је на позитивној нули, а има и оних који су у минусу.

  • Пропала је шатирана и зелена паприка, која је била доброг квалитета, али у октобру није успела да поцрвени и оправда назив „ајваруша“, јер је било мање сунчаних дана, а поготово топлих ноћи. Сорта рога, која је крстурски бренд, има своју примену и кад није црвена, али су откупљивачи за њу нудили свега 21 до 22 динара по килограму, што није могло да покрије трошкове ангажовања радника за њену бербу – објаснила је Оросова.Она истиче да је на почетку бербе 80 одсто плодова било прве класе, али је крајем августа због јаког ветра паприка полегла, после чега је трећина најквалитетнијег рода страдала од ожеготина.
  • Осигурали смо усев од олује, али нисмо могли да добијемо потврду да је ветар био толико снажан, иако је причинио велику штету – наводи Оросова.
  • Паприка прве класе држала је цену од 70 до 80 динара до 20. септембра, кад је пала на 60, а род друге класе је тада са 34 оборен на 27 динара. То је време кад сазрева паприка из директне сетве, које је било много у другим деловима Војводине, највише у Жабљу и Госпођинцима. Та сетва, за разлику од оне из расада, изискује мање трошкове производње, па се даје по нижим ценама. Конкуренцију је правила и паприка из увоза.
Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина

МУКЕ СА БЕРАЧИМА

РОГА, која може да роди до 70 тона по хектару, ове године је дала упола мање.

Председница каже да рачуница показује да једна приколица паприке „иде“ берачима, а произвођачи од друге морају да подмире све дугове. Иако су ове године подигли сатницу са 250 на 300 динара, паприкари су имали тешкоћа да обезбеде бераче.

Извор: https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1053595/ajvarusa-samo-stida-crvena-ruskom-krsturu-neobrano-20-tona-paprike-zato-sto-nije-uspela-dobije-boju

Srodni tekstovi

Оставите коментар