Држава ће помоћи произвођачима парадајза из Лесковца

Аутор: draganadpetrovic
788 посета

Са лесковачким произвођачима парадајза у селу Свирце јуче се састао министар пољопривреде Бранислав Недимовић који је најавио помоћ државе у решавању њихових проблема.

Србија ће, како је рекао, уложити у прерађивачке и инфраструктурне капацитете у лесковачком крају, који је симбол за производњу парадајза. Најавио је и да ће министарство у наредних 15 дана помоћи пољопривредницима да реше нагомилане обавезе према банкама, како би им се евентуално пролонгирало измиривање дугова за време када буде добра цена, преноси Танјуг.

Илустрација: Држава ће уложити у прерађивачки капацитет парадајза/ Фото: Pixabay

„Они само траже да живе од свог рада, додао је Недимовић и казао да је разговарано и о неопходној инфраструктури за пољопривреду – електрификацији, аутоматској противградној заштити, путној мрежи…

– Пољопривредници на простору Јабланичког округа могу да очекују улагања државе у путну мрежу како би се што лакше превозила роба, затим аутоматску противградну заштиту на планини Кукавици 2022. године, а договорено је и још неколико инвестиција по селима, када је реч о путевима, мостовима преко локалних река – навео је Недимовић. Говорећи о проблемима на тржишту, изјавио је да је на састанку сазнао да постоје покушаји злоупотребе Цефта споразума и да ће министарство преко надлежне фитосанитарне инспекције заједно са полицијом решити тај проблем, као што су решени и злоупотреба и реекспорт јабуке у Русију који је био присутан 2017. и 2018. Поручио је и да се неће дозволити препакивање парадајза.

„Разговарали смо и о зеленој агрозони у Лесковцу и да нађемо једног прерађивача парадајза који ће да га откупи, а држава ће се интензивно укључити у тај посао, као што смо решили проблем воћа у Мерошини и неке друге ствари”, додао је министар.

Илустрација: Министар Бранислав Недимовић има разумевање за муке лесковачких повртара

Поводом проблема с ниском откупном ценом парадајза Недимовић је раније рекао да држава не може да прописује гарантовану цену, а да је једно од решења и прерада, подсетивши да се из буџета за прераду дају субвенције од 50 одсто.

Према његовој оцени, узрок ниске цене почетком овог месеца не треба тражити у увозу или лошим потезима државе, јер је ове сезоне увезено мање парадајза, уз важеће заштитне царине. Нагласио је да је Србија од 15. јуна до 15. септембра, управо због заштите домаћих произвођача, увела царине на увоз парадајза из земаља ЕУ и трећих земаља од 20 одсто. Додао је да је увоз ове године за 2.500 тона мањи него 2020. у том периоду, као и да велики трговински ланци имају 99 одсто домаћег парадајза у понуди.

Напоменуо је да је у априлу и мају на југу Србије било великих падавина па је дошло до кашњења зрења парадајза за две до три недеље, па уместо да род буде већ 5. или 10. јуна, у кратком интервалу стигла је велика количина.

Иначе, претходних неколико дана на пијацама у Лесковцу цена парадајза је мало порасла, а најављено је и да се очекује отварање извозних тржишта.

Подсетимо, почетком овог месеца произвођачи у Лесковцу организовали су протест, незадовољни откупном ценом. Грађанима је, у више наврата, бесплатно подељено неколико тона парадајза. Разлог за незадовољство била је изузетно ниска откупна цена – између пет и 20 динара. Ова цена, како су рекли, не покрива ни основне трошкове производње, а као додатни проблем навели су увоз парадајза из околних земаља. Према њиховој рачуници, уз произвођачку цену од 35 евроценти, откупна би морала да буде 40 динара како не би пословали у минусу.

Илустрација: Навике потрошача диктирају трговински ланци/ Фото: Pixabay

Увоз парадајза годинама је бележио постепен раст, истовремено са променом навика потрошача које диктирају трговински ланци. Тако је 2016. увоз износио око 14 милиона евра што је у том тренутку било три пута више него што смо извезли на друга тржишта. Знатне количине, како су тада објаснили за наш лист у Удружењу „Плодови Србије”, односиле су се на увоз раног поврћа у периоду јануар–јун, када у Србију стиже парадајз из Турске, Грчке, Албаније, Македоније… То удружење апеловало је да се већим улагањем у пластенике поспеши домаћа производња која би могла да конкурише раном, увозном поврћу за којим очигледно постоји тражња.

Парадајз је иначе у светској трговини изузетно важна пољопривредна врста, конкуренција међу произвођачима је велика, а његова потрошња евидентирана је у више од 150 држава света. Овај производ, после банана, друга је најпродаванија намирница на светској пијаци.

Извор:https://www.politika.rs/scc/clanak/483786/Drzava-ce-pomoci-proizvodacima-paradajza-iz-Leskovca

Srodni tekstovi

Оставите коментар