Децембарска сетва и заштита од мраза

Аутор: draganadpetrovic
270 посета

Децембарска сјетва значи продужење сезоне, али осигурава и рану прољетну производњу.Можемо сијати разно поврће и цвијеће. Дио врста се може посијати директно напољу, док ће другима бити потребно обезбиједити загријан простор.

Кратко дневно освјетљење, ниске температуре и могућност загријавања ће одлучити о избору биљних врста. Код сјетве на отвореном потребно се прилагодити временским условима и подручју.

Њоме можемо добити рану прољетну бербу поврћа, док ће цвијеће процвјетати неколико седмица раније од оног посијаног током прољећа.

Поврће за хладне дане
Од повртларских врста погодне су оне које добро подносе хладноћу и ничу на нижим температурама. У тој групи су: боб, црвени лук, бијели лук, зелена салата, шпинат, блитва, грашак, ротквице, цикла.

Боб посијан у овом мјесецу даје бербу већ у мају. Његов развој ће бити под директним утицајем временских услова када га сијемо на отвореном. Овај термин је погодан за јужне крајеве, али и континенталне када је зима блага. Како би га додатно заштитили, потребно је усјев прекрити агроплатном или природним материјалом. У хладнијим годинама може се произвести расад који касније садимо на стално мјесто.

Илустрација: Блитва добро подноси температуру до -4

Које биљке заштитити агротекстилом од ниских температура и мраза?
Црвени и бијели лук се на континенту и планинским подручјима у овом термину саде у затвореним објектима и то ће обезбједити рани млади лук.

Интензитет раста одредиће поштовање плодореда, температура, квалитет земљишта и интензитет свјетлости.Лиснато поврће је веома захвално за сјетву током зиме. Зелена салата ће бити одличан избор. Требате знати да се црвене сорте одликују јачим горким окусом, док су зелене нешто слађе. Ако волите јаче окусе за вас су рикола и горушица. Блитва је веома отпорна и вани може издржати док температура не падне испод -4ºЦ. Како би преживјела потребно ју је заштитити. Шпинат је права ризница витамина и минерала.

Ротквице ће у овом периоду захтијевати додатно освјетљење.

Сјетва цвијећа
Многе цвјетне врсте се одликују спорим клијањем, ницањем и спорим почетним растом. Уобичајеном сјетвом у прољеће биљке своју пуну љепоту достигну у августу и крајем љета. Како би продужили сезону најбоље је обавити што ранију сјетву. То је посебно важно код врста које захтијевају стратификацију.

Сјеме петуније ниче тешко и неравномјерно. Изникла матична биљка може да се искористи за добивање резница за нове. За сјетву еустоме најбоље је одабрати крај новембра и почетак децембра, јер цвјета пола године послије сјетве. Дуг период до цвјетања карактеристичан је и за гербер.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Sta-se-moze-sijati-i-saditi-pred-zimu/745636

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар