Да ли знате да семеном загађујемо природу и то јер на себи има микропластику?

Аутор: Gdjakovic
55 посета

У Ротердаму, под покровитељством Холандског краљевског височанства, недавно је одржан стоти Светски Конгрес Семена, окупљајући преко 1800 делегата из целог света. Овај значајан догађај, отворен високим достојанственицима и стручњацима, представљао је прилику за дубоку анализу тренутног стања и будућих изазова пред глобалном индустријом семена.

Микропластика: Еколошка претња у производњи бемена

Један од кључних изазова који је био истакнут током конгреса јесте проблем микропластике у процесу производње семена. Микропластика, често присутна у премазима семена, представља озбиљну еколошку претњу. Иако се истражују алтернативе, имплементација нових решења захтева регулаторно одобрење, што може успорити процес. Док се чекају нова решења, многи произвођачи семена и даље се ослањају на премазивање зрна семена микропластиком, због његових тренутних предности, укључујући смањење употребе хемикалија и директно третирање семена ради заштите од болести и штеточина.

Марко ван Леувен, председник Међународне федерације за семе, изјавио је: „Микропластика је озбиљан проблем са којим се индустрија семена суочава. Неопходно је хитно пронаћи одржива решења како бисмо сачували животну средину и осигурали квалитетну производњу семена у будућности.“

Климатске промене

Други изазов који је истакнут на Конгресу јесте утицај климатских промена на производњу семена. Климатске промене су поставиле висок притисак на индустрију семена, захтевајући веће приносе са мањом количином воде, смањену употребу пестицида и већу одрживост производње. Холандски краљ Вилем-Александар у својој инспиративној поруци позвао је на даљи развој сорти семена које су отпорније на променљиве климатске услове, као кључни корак ка очувању будућности пољопривреде.

Краљ је такође истакао значај Холандије у глобалном сектору семена, посебно признајући допринос земље као једног од водећих извозника семена поврћа и садног материјала. Посета павиљону Плантум, који представља холандско удружење за семе, била је прилика да се истакне улога Холандије у овом сектору, чија је вредност само прошле године достигла 5 милијарди евра. „Толико Србија није зарадила од целокупног сектора пољопривреде и прехрамбене индустрије,“ рекао је краљ Вилем-Александар.

Протекционизам и политичке тенденције

Марко ван Леувен је упозорио на протекционизам који је у порасту. Овај феномен, где земље фаворизују своје компаније и произвођаче, добио је замах током пандемије корона вируса када је постало јасно колико је пољопривредни сектор важан. „Политичари погрешно закључују да морају фаворизовати своје како би повећали самоодрживост, али то не помаже глобалној прехрамбеној сигурности. Напротив, важно је сарађивати преко граница како би се развиле најбоље сорте и производило тамо где је најефикасније,“ истакао је ван Леувен.

Бет Бечдол, заменица директора ФАО, нагласила је да су многе одлуке у вези са семеном и пољопривредом високо политизоване. „Ове проблематичне динамике иду даље од семенских компанија и штете глобалној производњи хране,“ рекла је Бечдол. Нилс Луваарс, генерални директор холандског удружења семенских компанија, Плантум, додао је да постоји притисак за коришћење нецертификованог семена, што може створити неправедну конкуренцију и угрозити резултате за пољопривреднике.

Будућност семена: иновација, одрживост и улога младих

Уз све изазове који стоје пред индустријом семена, конгрес је такође био прилика за размену идеја и искустава о будућности семенске индустрије. Иновација је кључна у превазилажењу изазова микропластике и климатских промена, док се истовремено тежи одрживости и заштити животне средине.

Посебна пажња посвећена је и укључивању младих у овај сектор. Мајкл Келер, генерални секретар ИСФ-а, нагласио је важност укључивања младих у производњу семена. „Данас је много искусних узгајивача семена из старије генерације, и важно је да њихово знање не буде изгубљено већ пренето на следећу генерацију,“ рекао је Келер. Бет Бечдол је додала да је важно укључити и младе жене у развој и умножавање семена.

Млади узгајивачи семена имају кључну улогу у преносу знања и искуства на будуће генерације, док истовремено доносе нове идеје и перспективе које су од суштинског значаја за развој индустрије у будућности. Уз подршку и менторство искусних стручњака, млади узгајивачи семена имају прилику да обликују будућност ове виталне индустрије.

Аутор: Горан Ђаковић

Ротердам, 28.05.2024.

Srodni tekstovi

Оставите коментар