Ратарски усеви највише погођени сушом, млека ће бити довољно

Аутор: draganadpetrovic
421 посета

Агроаналитичар Горан Ђаковић рекао је за РТС да је изазов производња ратарских усева која су оштећена сушом, јер не знамо до краја последице те суше. Киша која пада ових дана може да помогне шећерној репи, док кукурузу неће много помоћи и на појединим парцелама у Војводини се већ ради принудна жетва и где су приноси испод пет тона по хекатру.Проблем је, истиче Ђаковић, и нахранити стоку и треба се посаветовати са стручним пољопривредним службама.
„То је бесплатна помоћ коју пољопривредници добијају и коју финансира држава и треба да се посаветују око припреме силаже, шта би требало од додатака применити да би се добила квалитетнија храна за исхрану стоке“, објашњава агроаналитичар.

Према његовим речима код сунцокрета ће бити нешто нижи просечан принос, али га је више посејано па ће сунцокрета бити довољно. И шећерна репа ће имати бољи принос, неће бити вишегодишњи просек од 50 тона по хектару, већ 46 до 48 тона.

„Најпроблематичнији су кукуруз и соја, где је штета највидљиивија. Избор хибрида који ћете гајити у многоме опредељује и како ћете проћи. Не треба садити кукуруз у песковитим земљиштима где се суша понавља, нарочито не високоприносне хибриде“, сматра Ђаковић.
Млека ће бити довољно

У првих шест месеци ове године смо, према подацима Привредне коморе Србије, увезли млека и млечних производа за 90 милона евра.

Илустрација: Млека ће бити довољно/ ФОТО: Pixabay

Агроаналитичар Горан Ђаковић истиче да је то више стање на тржишту ако се има у виду да је Србија млека и млечних прозвода извезла за 44 милиона евра.

„За пољопривредне прозвођаче није популарно да чују да се нешто увози, али ми смо држава која је тржишно уређена“, сматра Ђаковић и додаје да су многи заборавли да смо пет година узастопно од 2015. до 2020. просечно за један посто расли са производњом млека.

Наглашава да у Словенији нема подстицаја по литру млека већ само подстицаји за краве и да тренутно износе 47 центи што је мање од 60 динара.

„Мислим да наши пољопривредници данас добијају више ако имамо у виду и субвенцију по литру млека, просечно имају 50 динара по литру млека. Чуо сам да највећи откупљивач даје 54,55 динара“, каже Горан Ђаковић.

Сматра да тржиште и платежна могућност одређују све па и цене на тржшту.

„Не можемо ми имати скупље млеко овде него у ЕУ. Притом треба имати у виду да и трошкови нису идентични нашим људима као на пример словеначким произвођачима или у ЕУ где су значајно већи и порези, и плате. У Немачкој је 10 евра радни сат у пољопривредној производњи“, објашњава агроаналитичар.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4931462/rataraski-usevi-susa-mleko.html

ФОТО: Printscreen РТС

Srodni tekstovi

1 коментар

Pišta bači 26. август 2022. - 04:40

Đaković analitičar? Čega? Soja rektalnih bakterija kod predsednika i ministra PROTIV poljoprivrede?

Одговори

Оставите коментар