Ратари о приносу пшенице: Од изузетно лоших па чак и до рекордних

Аутор: draganadpetrovic
465 посета

Жетва пшенице у средњем Банату приведена је крају. На парцелама Горана Ковачевића, пољопривредног произвођача из Хетина, просечан род је 8,5 тона по хектару. Но, није на свим парцелама под житом тако.
– Приноси јако варирају, од изузетно лоших па чак и до рекордних. Наиме, временске прилике током сетвеног рока условиле су да, због недостатка кише у другом делу октобра, дође до тога да пшеница ниче у два таласа. То се догодило иако је сетва обављена у предвиђеном року а све површине засејане у релативно блиском интервалу. Посебно је била изазовна производња код нас чије је жито никло касније. Ницање је било веома неједнако и разлике у развоју су биле очигледне скоро све до пред фазу класања. Тек тада су се усеви „сустигли“ и изједначили – коментарише за портал zrenjaninski.com Горан Ковачевић.

Илустрација: Горан Ковачевић има у просеку 8,т тона хлебног жита по хектару

Година другачија од осталих

Додаје и да је пшеница из тог каснијег рока ницања ове године била компликованија што се тиче фунгицидне заштите. Услед распореда падавина и самог развоја усева, у периоду пред класање и током њега, дошло је до великог временског раскорака између првог и другог фунгицидног третмана. Зато је било неопходно урадити и један међутретман.

– Урадили смо међутретман први пут овог пролећа, и то у веома кратком временском размаку од неких седам до десет дана. То је очигледно многе произвођаче збунило и навело да се одлуче за само један други третман који је био или прерано или прекасно. Резултат тога је да имају од 30 до 50 одсто мање приносе од оних који су заштиту пшенице урадили у складу са реалношћу, а не у складу са календаром – наводи Ковачевић.

Он додаје да се, нажалост, показује да наши ратари у извесној мери и даље раде по инерцији.

– Још увек не придају пуну пажњу заштити пшенице од болести, што је један деликатан посао у којем се мора разумети и биологија усева и биологија патогена. Код нас се благовремена заштита од болести показала добро, што је резултирало просечним приносом од скоро 8,5 тона по хектару – истиче Горан Ковачевић.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/zetva-psenice-na-parcelama-gorana-kovacevica-prosecan-rod-85-tona-po-hektaru/mmfvpxh

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар