Ратари немају разлога за стрепњу: Не очекује се драстично повећање цена ђубрива

Аутор: draganadpetrovic
635 посета

Влада Србије је продужила Одлуку којом је укинуто плаћање царинских дажбина за увоз азотних ђубрива и безводног амонијака, што значи да ће ови производи до краја године бити ослобођени од плаћања царине. Поставља се питање да ли то значи да ће цена ђубрива остати непромењена или у једначини којом се долази до износа за плаћање ипак има и других фактора?
Како у разговору за бизнис.рс каже Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије (ПКС), која је иначе иницирала укидање царина, не очекују се драстична повећања цене, али на њу не утиче само царина.Према његовим речима, цена ће зависити и од других фактора, попут цене транспорта, магацинског простора, као и енергената, попут струје и гаса који улазе у читав низ од производње до снабдевања.

– Ипак, важно је да ће се продужењем ове одлуке обезбедити довољна количина ђубрива, нарочито јер смо раније његов добар део увозили из Русије – каже Богуновић, додајући да и у Србији имамо одређену производњу јер је почела са радом „Азората“ Панчево, што је оценио као јако важно, пре свега за азотна ђубрива чија производња зависи најпре од гаса.
– Такође, и део минералног ђубрива се извози из Србије, што ради Елиџир Гроуп – каже Богуновић.

Илустрација: Пољопривредници могу мирно да сачекају јесењу сетву/ ФОТО: Pixabay

Ипак, иако ће га, како је рекао, бити у довољним количинама, веома је важан начин на који ће се оно применити. Наиме, према његовим речима, немали број ратара се одлучио на то да примени мање ђубрива.

– Ове године је било, упркос свему, довољно житарица на тржишту, а питање је колико ће их бити следеће године с обзиром на то да Украјина не планира да засеје ни 50 одсто површина, односно колики ће бити приноси – упозорава Богуновић, додајући да су друге земље повећале количину својих усева, али да је и даље упитно колико ће оне имати могућност примене ђубрива, што са Србијом није случај.

Управо због поскупљења ђубрива на које је утицао раст цена гаса, многи ратари се одлучују да га „баце“ у мањим количинама што, оцењује Богуновић, није најбољи пример штедње.

– Нема ту уштеде, то директно утиче на принос, јер ће следеће године количине бити упитне. Сада је идеална прилика да направимо велике приносе и да искористимо ову одлуку владе, као и истовремену могућност да увеземо ђубриво, а и подстицаји који даје држава су повећани. Наши ратари би требало да искористе овај потенцијал, у складу са потребама земљишта, како би се добио оптималан принос – наглашава Богуновић.Када је реч о ценама хране, односно о њиховом правцу кретања с јесени, интересантно је да су оне већ сада у извесном паду, упркос глобалним околностима које су довеле до раста, објашњава он.

– Криза у Украјини је само продубила раст цена и интензивирала кризу која је настала као последица пандемије, а за коју смо очекивали да ће се стабилизовати до јуна ове године – каже он.

Илустрација: Важно је не само да ђубрива има довољно већ и његова примена

Према његовим речима, супротно томе, сукоб у Украјини је пореметио стабилизацију, али су цене пшенице и кукуруза у силазној путањи, као и да је тешко егзактно рећи како ће се кретати цене јер енергенти доста утичу на транспортне трошкове, цене производње, ђубрива и обраде земљишта.

– Све ће то у извесној мери утицати на кретање цена, али не би требало и у огромној, с обзиром да су цене пољопривредних производа у последње две године имале малтене 30 одсто раста – сматра он.Ипак, овај раст је, оцењује Богуновић, довео и до мало реалније цене производа, јер је пољопривреда увек била сектор са најнижом зарадом, а сада се то, према његовим речима, изнивелисало.

– Дакле, ова повећања цена омогућавају да од пољопровреде може да се живи. Ако цене буду ишле доле, оне неће ићи сасвим сигурно у великој мери, а уз то имамо и инфлацију, изједначавање курса долара и евра, и бројне друге факторе – додаје он.Ипак, у целини узев, Богуновић закључује да је све непредвидиво и да је незахвално давати било какву прецизнију прогнозу због тога што утицај кризе и свих инпута није исти на различите културе – воће, житарице, прехрамбену индустрију и друго.

– Пољопривреда је јако диверзификована и имамо веома различите последице на различите производе – закључује Богуновић.

Извор: https://www.agrotv.net/ne-ocekuje-se-drasticno-povecanje-cena-djubriva/

Srodni tekstovi

Оставите коментар