Расадник лаванде у Великој Плани

Аутор: draganadpetrovic
599 посета

„Расадник ЛАВАНДА је мали породични расадник који се налази у Великој Плани. Сама идеја о формирању сопственог расадника је проистекла након две уговорене производне сезоне за једну компанију, где смо производили садни материјал хибридних лаванди за плантажно гајење. Током те две године смо схватили колико је лепо радити са лавандом, па смо се одлучили да наставимо истим путем, али у овом случају за непознате купце. Одлучили смо да се преоријентишемо и да производњу окренемо ка малим произвођачима,професионалним декоратерима, пчеларима и хобистима.То подразумева производњу садница у саксијама од 0,6 до 5Л.Истраживали смо мало жеље купаца, саветовали се са другим произвођачима како бисмо направили што бољи квалитет у условима наше производње. Асортиман смо проширили на неколико варијетета, тако да се у расаднику могу наћи
хибридне лаванде Гроссо и Будровка и праве лаванде Вера,Хидцоте Блуе, као и бела лаванда, а планирамо и проширење асортимана, прича нам Милутин Јоцић и додаје:
– Сама нега у расаднику подразумева неговање у супстрату и редовно наводњавање. Ми практикујемо да у току производне сезоне сукцесивно пресађујемо биљке из мање у већу саксију као и редовно шишање биљака, 3-5 пута, како бисмо на крају сезоне добили формирану лопту где су све саднице идентичне. Ово није битно за онога ко сади комад,два, али за некога ко планира садњу у гредице поред стазе јако је битно да има саднице уједначеног квалитета.

Илустрација: Лаванда је медитеранска биљка
Лаванда је медитеранска биљка , али се јако лепо прилагодила континенталним условима гајења. Природна станишта су јој каменита подручја што говори да се она развија у сиромашном
земљишту где јој није потребна никаква посебна нега за развој.Самим тим што расте на каменитим подручјима потребно је да земљиште буде што дубље и растреситије како би њен јак корен продирао што дубље у потрази за водом. Као и свакој другој биљци додатна прихрана и редовно заливање ће много допринети како би се у што краћем временском року развила.
Међутим треба обратити пажњу да се заливање врши у раним јутарњим часовима, или касно увече, када се биљка охлади јер у супротном, лаванда је биљка која јако брзо одреагује на вишак воде у кореновој зони и ако се залива док су високе температуре. Иначе, лаванду треба садити на директном сунцу због правилног развоја. Ако се сади у хладовини добиће се мала лисна и цветна маса, а у доњем делу биљке ће се јавити голи одрвенели део и биљка као таква постаје неугледна.
Код лаванде је јако битно орезивање које у првој години неговања подразумева формирање лопте без цветања како би се добио густ склоп и поцветао број цветних пупољака за следећу годину када биљка улази спремна у обилно цветање. Орезивање подразумева скраћивање цветних стабала са делом листова, толико да остане свега пар цм зеленог дела изнад дрвенастог дела који се налази унутар жбуна. На тај начин жбун одржавамо компактнијим и дуговечнијим.

 

Илустрација: Лаванда је медоносна биљка па су жбунови у фази цветања препуни пчела
Лаванда припада медоносним биљкама и у фази цветања жбунови су пуни пчела, бумбара и лептира. Међутим,није свака лаванда медоносна поред тога што је окићена инсектима. Праве лаванде су богате поленом и сам цвет је плитак што пчелама омогућава узимање полена. Хибридне
лаванде имају дубоке и уске цветове са којих пчела неће много “обрати” мед.Праве лаванде су мањег хабитуса,интересантне за пчеларе, имају квалитетније етерично уље, али и мању количину по биљци. Број биљака по ха је око 20000 комада.
Хибридне лаванде су робуснијег хабитуса чији пречник може бити и до 1,5 м , етерично уље слабијег квалитета,али у знатно већој количини по биљци.Број биљака по ха је око 10000 комада.
Убран цвет, као такав, може да се користи за производњу етеричног уља или да се суши.
„Незаобилазна биљка у декорацији дворишта и јавних зелених површина,тако да ће и поред проширења расадника имати главно место у производњи,“истиче за крај Јоцић.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар