Радио је у америчкој продавници и то му је дало идеју за бизнис у Србији

Аутор: draganadpetrovic
439 посета

Давид је дипломирани економиста из Свилајнца, не ради у струци, али је након боравка у Америци решио да покрене породични бизнис који му данас доноси добру зараду.

Производњом боровнице и јагоде баве већ неколико година, муштерије имају највише из Београда и Новог Сада, а по унапред договореним терминима и местима врше испоруке.

– Почео сам да се бавим узгојем америчке високожбунасте боровнице на јесен 2019. године, тачније у децембру. На ту идеју сам дошао приликом рада у Америци пар година пре тога, када сам видео колико су Американци „луди“ за боровницом. Радио сам у једном маркету у делу за воће и поврће. То је била једна од најпродаванијих ствари у том департменту. Засад сам основао са непуних 3.000 садница колико је довољно за један хектар површине – рекао је Давид за Курир.

Илустрација: Давид је по професији економиста и то му је помогло како функционише тржиште и колика је вредност производа каква је боровница

Како каже, професија му је помогла да разуме тржиште у послу који је покренуо.

– По професији сам дипломирани економиста. Мислим да ми је то јако помогло у разумевању како функционише тржиште и колика је вредност производа каква је боровница. Приметио сам светски тренд око супервоћа у које спада и боровница. То махом креће преко Америке, прелази на Европу и стиже и до нашег подручија. Тренд здраве исхране нарочито је заступљен у већим градовима у Србији какви су Београд и Нови Сад – испричао је он за Курир.

У послу му помаже вереница, они су на „првој линији“ породичног бизниса, али на крају, велику заслугу има цела породица као и помоћни сезонски радници.

– У производњи боровнице на нашем породичном газдинству Дедовина – Blueberry Farm учествује пре свега моја породица. Ту смо моја вереница Невена и ја које наши купци једино и виде. У позадини су мајка и отац који су највише задужени за организацију бербе и плевљења али и многих других ситних послова који се на први поглед ни не виде. Такође ту су баба и деда и сестре које помажу када су у могућности. Поред њих ту су и помоћни радници који су већ пар сезона са нама када треба да се плеви коров и беру јагоде и боровнице – објашњава Давид за Курир.
Када је реч о људима који купују њихов производ, истиче да су то пре свега они који цене здраву исхрану.
– То су људи који желе да знају од кога купују домаће производе и који желе да буду сигурно у то што купују. Ми већ пар година објављујемо на нашим страницама на фејсбуку и инстаграму све што радимо око плантаже и наше муштерије то редовно прате. Кажу да им је јако занимљив цео тај процес а ми то са задовољством делимо са њима. Највише производа продајемо за Београд или Нови Сад по унапред договореним терминима и местима испоруке – каже Давид за Курир.

Илустрација: Квалитет је на првом месту, а овај бизнис доноси и лепу зараду

Он истиче да су зарадом задовољни, али да има и нешто битније од тога.

– Задовољни смо зарадом, а пре свега добром сарадњом коју имамо са нашим сталним купцима. Лепо нам је када видимо да су они срећни и задовољни када добију оно што су и очекивали. Свакодневно повећавамо и ширимо круг задовољних људи који имају позитиван став према животу и шире позитивну енергију око себе. Највише се радујемо када најмлађи могу без бојазни да конзумирају наше производе јер их ми уопште не прскамо. Посебну част нам представља то што су на десетине људи својим бебама дали прве јагоде које су произведене баш на нашој плантажи – прича Давид за Курир.

Што се тиче проширења производње, Давид каже да су фокусирани на то да плод буде што квалитетнији.

– Не планирамо превише да ширимо наше засаде већ да што боље и квалитетније радимо управо ово што већ имамо. Имамо неке иновације у производњи боровнице које у свету још нису постојале. Убацили смо испод сваке боровнице и пар јагода које заједно расту у симбиози и плодоносе. То има многе предности и корисно је и за јагоду и за боровницу – закључио је Давид за Курир.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4181194/david-se-vratio-iz-amerike-pa-pokrenuo-porodicni-biznis

ФОТО: Facebook Dedovina – Blueberry Farm

Srodni tekstovi

Оставите коментар