Професор објашњава како одабрати незагађено воће и поврће

Аутор: draganadpetrovic
467 посета

Процене су да се 600 милиона људи у свету разболи од узимања небезбедне хране, а годишње умре 420.000. То је заједничка одговорност влада, произвођача и потрошача. Професор Пољопривредног факултета Небојша Момировић наводи за РТС да се у Србији конзумира углавном здравствено исправна храна.Небојша Момировић је, гостујући у Првом дневнику, навео да смо по стандардима веома близу западној Европи, да европску регулативу врло брзо уводимо у наше законодавство.
„Код нас се заиста води рачуна, нарочито са доласком великих малопродајних ланаца и када је реч о свежем воћу и поврћу, да не говоримо о свим другим намирницама. И наше министарство и Управа за заштиту биља редовно контролишу и ја сам сигуран да заиста немамо разлога за панику и да људи могу бити сасвим уверени да се у Србији углавном конзумира здравствено исправна храна“, наводи Момировић.

Илустрација: Салате су често на лошем гласу због пестицида/ ФОТО: Pixabay

Указује да храна понекад може довести до акутних тровања, хроничних болести оксидитивне природе и до канцерогених обољења.

Затим да су остаци пестицида некада били велики проблем, данас мањи, али за већину потрошача то свакако представља највећи проблем.

„Поред пестицида, имамо тешке метале који заиста изазивају озбиљну опасност по људско здравље и оно што увек имамо као проблем су различита микробиолошка загађења, фекалне бактерије, вирусе, нове вирусе, патогене вирусе“, наводи гост Првог дневника.

А најмање знамо и најмање водимо рачуна о микотоксинима који, како каже, могу бити опасни по репродуктивно здравље.

На питање како да препознамо шта је добра храна, одговара да је најбоље да погледамо декларацију.

„Када купујемо воће и поврће, онда бирамо по боји, сјају, мирису и укусу. Боја и сјај могу на одређен начин да се поправе, али мирис и укус, бар када је реч о свежем воћу и поврћу, не може да се надомести“, каже гост Дневника 1.

Јаким концентрацијама пестицида, посебно инсектицида, елеминишемо мирис и укус поврћа и то може да нам буде параметар по коме ћемо бирати воће и поврће.

„Уношењем здравог воћа и поврћа, не само да чувамо своје здравље него га и поправљамо“, закључио је Момировић.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4840898/srbija-hrana-bezbednost.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар