Противградне мреже луксуз или насушна потреба? Професорка све објаснила

Аутор: draganadpetrovic
322 посета

Због велике нестабилности атмосфере услови за понављање невремена какво је претходних дана задесило делове западне и централне Србије, биче све већи, упозоравају са Пољопривредног факултета у Београду.

– Тек смо на почетку сезоне таквих олуја и неопходно је да се добро прате прогнозе и упозорења, како би евентуалне штете могле да се смање што је више могуће. Област под великим ризиком од града у Србији се толико повећава да ће у неком тренутку, могуће већ у следећој деценији, штета премашити добитак, и зато би ваљало предузети мере заштите – изјавила је Тањугу професор на Пољопривредном факултету у Београду, Ана Вуковић.

Објашњавајући које мере предоштрожности би могле да се предузму, навела је да се рецимо у воћарству и повртарству већ дуже време препоручују противградне мреже, без којих се овим делатностима веома тешко бавити.

Говорећи о томе да ли обимне падавине у претходном периоду могу да надоместе пролећни недостатак падавина, Вуковић је рекла да је ситуација различита у разним деловима Србије.

– Недостатак негде може да се надокнади, али не и тамо где су биле поплаве, па се влага није лепо инфилтрирала у земљиште већ су само направљене велике акумулације воде – објаснила је професорка.Када је о рејонизацији реч, Вуковић је објаснила да она заправо представља зонирање погодних подручја и да је код нас урађена за виноградарство.

Илустрација: Зонирање погодних подручја најважније је за виноградарство

– Дефинисани су региони, урађене климатске анализе и ту се већ видео сигнал климатских промена за померање реона. Занимљиво је да се од прошлог века до сада клима подигла за 200 метара надморске висине, што значи да су услови који су били у низијама сада подигнути за 200 метара – навела је она.

Додала је да урађена воћарска рејонизација за око 15 врста воћа и да би било добро да се она уради и за остале подсекторе. Такође и да се стално обнавља како би се имала слика о томе какви су услови и да се на основу тога дају препоруке за пољопривреднике.

Извор: https://www.agrotv.net/protivgradne-mreze-nisu-luksuz-vec-potreba/

Srodni tekstovi

Оставите коментар