Проређивање плода кајсије и зашто је то важно

Аутор: draganadpetrovic
395 посета

У повољним климатским условима, у фази цветања, кајсија обилно замеће, чак 70 – 80% цветова. Обилно заметање плодова код кајсије може се негативно одразити на крупноћу и квалитет плода, а уједно исцрпљује и оптерећује воћку. Доводи до неуједначеног сазревања, ломљења грана и до слабог диференцирања цветних пупољака.

Све ово доводи до алтернативног рађања, посебно у воћњацима без наводњавања и ако исхрана није избалансирана.

У условима када је заметање обилно неопходно је радити прореду плодова и тада она има своју еконномску исплативост – јер су последице преобилне родности веће од улагања у проређивање.

Плодови се углавном проређују ручно. Одстрањују се слабо развијени, двојници (близанци), оштећени и сувише збијени плодови. На мешовитим се оставља 5-8 плодова, на цветним гранчицама 2-3, а на китицама 1-2 плода или једноставније на једногодишњим прирастима размак између плодова да буде 5-7 цм, а на китицама се остављају 2-3 плода. У проређивању плодова на мешовитим гранама требало би настојати да плодови који остају буду на њој спирално распоређени, а не сви на једној страни.

Илустрација: Плодови се кидају руком или се петељка исече тик испод плода/ ФОТО: Pixabay

Оптимално време за за проређивање је када плодови буду величине мањег ораха, односно у фази формирања и почетка очвршћавања коштице. После затврдњавања коштице проређивање плодова не подстиче њихову крупноћу.

Плодови се кидају руком или им се секу петељке непосредно испод основе плода.

Приликом проређивања требало би водити рачуна да се обезбеди довољна количина лисне масе за правилну исхрану плодова, отприлике 10-20 листова по једном плоду.

Код нас се проређивање плодова кајсије ретко примењује јер је она тражена роба на тржишту, а и захтеви потрошача су доста скромнији него код другог воћа. Последњих година се кајсија користи за производњу ракије (кајсијеваче), тако да се практично сви искоришћавају без обзира на квалитет.

Приликом доношења одлуке да ли ћемо радити прореду треба имати у виду све последице које прерођевање може да донесе.
Може се радити и хемијска прореда плодова кајсије, али нема искустава из производних засада, добијени резултати су из огледних испитивања. Код хемијског проређивања није могуће у потпуности предвидети ефекте проређивања јер у великој мери зависе од временских прилика. Хемијско средство за проређивање плодова попут NAA – alfa naftil сирћете киселине („Amidthin“) је јос увек у фази испитивања. Такође, добри резултати у истраживачком раду су остварени раствором Севина – С 50 у концентрацији од 0,1% у време цветања, као и применом морфактина.

Мастер воћарства и виноградарства Радмила Копривица, ПССС Београд

Извор:https://www.agrotv.net/proredjivanje-plodova-kajsije-2/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар