Променом сортимента јагоде чувају добит

Аутор: draganadpetrovic
304 посета

Чишћење усева и бокора јагоде је одличан старт за нову сезону прошлогодишњих и старијих засада јагоде.У стандардне операције убрајамо уклањање корова, ђубрење и заштиту усева, а чишћење бокора је специфично за јагоде и обавља се пре ђубрења и заштите усева. У контитненталним подручјима,чишћењу засада јагоде се приступа почетком марта,односно чим временске прилике то дозвољавају,чиме се повећава принос и умањује могућност појаве обољења.Како су успели да одраде овај важан стартни посао проверавамо код највећих произвођача јагоде у краљевачком крају,породице Старчевић из Трешњара.
Узгајивачи јагоде, аматери и професионалци, са првим данима пролећа имају пуне руке посла, који креће са чишћењем усева и бокора јагоде.Ово је захтеван посао,који тражи много времена,рада и знања,али без обављеног пролећног чишћења,принос јагоде се може смањити и за 70%.

Илустрација: Милинко Старчевић, одгајивач јагода

Засади које се чисте имају низ предности:већи је принос,плодови су крупнији и са већим процентом суве материје,боље је зрење плодова и обојеност, смањује се појава болести и напад штеточина.Иначе овај посао се ранијих година обављао углавном у средином марта. Очигледно да је овогодишњи календар нешто другачији у односу на датум на задату тему одговоре нам даје Милинко Старчевић, одгајивач јагода.
,,Прошле године смо имали потпуно другачију ситуацију.У већини парцела чишћење у јагодама је било завршено у трећој декади марта.Ове године повратак ниских температуре и снежних падавина су овај посао померили за почетак априла,неки тек ових дана почињу са тим радовима.Када се темпераруре устале на 5-6 °Ц започиње се са чишћењем засада јагоде и његовим пролећним форсирањем.Старо сасушено лишће, доњи листови који додирују малч фолију,промрзли и ли љубичасти листови са дефицитом фосфора се уклањају и износе из пластеника.На једном бокору се остављају 2-4 бокорнице,које су најбоље развијене. Време чишћења утиче на почетак плодоношења.Треба рачунати на то да од тренутка чишћења,за око два и по месеца,почиње плодоношење и да се тако може ускладити термин чишћења засада и термин плодоношења.Тако рачунајући берба ће ове године каснити у старту,мада видим и да ће температуре имати стална колебања, што опет није добро-појашњава овај искусни произвођач.

Илустрација: Произвођачи јагода са стрепњом очекују овогодишњу бербу

Породица Старчевић из Трешњара највећи је произвођач јагода на отвореном у краљевачком крају.Кажу да им је претходна година била једна од најтежих од када се баве овом производњом.
,,Прошла година није била повољна за нас јагодаре.Све до тренутка бербе смо успевали да одолимо свакаквим искушењима и пословима, међутим са бербом је кренула киша,трулеж,цена која је почела да пада,и када све саберемо то се одразило на свеукупне наше приходе-истиче Стрчевић.
Ових дана приводе крају чишћење плантажа и припрему за сезону која ће услед хладног и снежног марта каснити минимум 15 дана.Каснија берба неће бити једини проблем за јагодаре,већ и тржиште будући да је украјинска криза створила отворила нова, тежа питања.Наш домаћин није био толико далековид али је поучен несигурним откуп конзума урадио следеће.
,,Ми смо се већ пре пар година престројили да тако кажем.Наиме ми смо конзумну јагоду заменили за индустријску на највећем делу наших плантажа, што се сада показало исправним. Како чујемо на терену ко буде имао индустријску јагоду тај неће бити у проблему,међутим они који су имали конзумну јагоду и који су били везани за руско тржиште вероватно ће имати ове године муке око продаје и пласмана.Мада ако се ситација са Украјином и Русијом смири до бербе,можда и не буде тако. Ми смо првих година радили уговорени конзум за Француску,Русију, било је чак преговора и за Јапан,међутим ако нисте везани за озбиљног партнера све је то несигурно.Друго ми као тржиште потрошача немамо навику да конзумирамо у већим количинама бобичасто воће, што нама не иде у прилог-каже Милинко.

Илустрација: Разне спекулације око овогодишње цене јагода

Иначе наши домаћини скоро па комплетну производњу раде, већ две деценије на закупљеној земљи.На тих 6 хектара сада доминира зенга.Плантаже обнављају сваке друге године. Јагода је у одличној кондицији и уколико не буде јачих екстрема у временским условима, на шта не могу да утичу, може се очекивати добра година.Оно што није добро то је знатно скупља производња,мада оптимизам улива интересовање купаца.
,,Отишао је тај репроматеријал, хемија, заштита,прихрана од 50-60% у односу на прошлу годину.То је много, нарочито ако сада не знамо која ће бити цена.Улаже се на слепо“.Сав новац који зарадите у једној години,а већ сам поменуо да нам прошла година и није била наклоњена морате да чувате за улагање у ову.Ми на срећу радимо и услугу од постављања банкова до садње и одржавања, тако да допуњујемо буџет за планирање производње по потреби.Срећна је да кажем околност да нам
се већ јављају неки купци да направимо уговор о продаји,међутим не журимо и чекамо још повољнију цену,која би требала ове године сходно свим импутима и кретању на тржишту да буде већа-појашњава наш саговорник.

Илустрација: Шта чека узгајиваче јагода на отвореном знаће се већ крајем месеца
Видимо да је део плантажа покривен агрилом,чини се паметна одлука… искуство је важно баш колико и знање.
,,Та јагода испод агрила је конзумна и чисто за краљеваћко тржиште.Видите то су прве паре и рачунамо да ће та цена бити нешто виша, јер прве јагоде имају бољу цену и купују се. Та парцела је увек одвојена за наше старе купце у овом крају, иначе се као што сам рекао базирамо углавном на ову индустријску јагоду у извозу.Све што је било неопходно Старчевићи су применили од знања,рада,агротехнике.Остаје да чекају,јер за јагодаре на отвореном година зна да крене по злу баш у време бербе,због чега је тешко калкулисати очекиван род.
,,Гледајте сад су улагања велика,а колико ће да роди то не зависи само од нас.До нас што је било ми смо урадили све што је требало у старту, даље пратимо ситуацију и тако радимо даље третмане и прихрану.Много се уложило,само је требало 60 дневница исплатити за чишћење, не рачунајући ништа друго, то су живе паре! Онда чекате до бербе, стрепите,па опет из почетка. Али кажем, не жалимо све смо подигли и урадили како треба и наравно да се надамо добром роду.Било је бољих али и лошијих година, неки су одустајали,неки мењали делатност.Упућенији тврде да ће јагода бити и до 300 динара, малина чак до 800. Ипак шта је реалност?
Они су силом прилика на закупљеној земљи кажу постали пољопривредници и баш због тогане одустају.
,,Реалност ћемо да видимо релативно брзо, крајем маја месеца- уз осмех али и стрепњу констатује Старчевић.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар