Пролећне температуре у јануару озбиљно прете усевима у Србији

Аутор: draganadpetrovic
283 посета

Пролећне температуре у сред зиме, када се очекује снег, мраз, и дебео минус могле би да имају веома негативне последице за пољопривреду, сматрају стручњаци. Температура у плусу и недостатак зимског покривача и падавина погодује штеточинама и биљним болестима, и ако се тако настави могао би да се изгуби цео род за наредну годину.Суво и веома сунчано време са температурама до 18 степени, обележио је крај децембра. Слични временски услови са мало нижом температуром наставили су и у јануару. Да то никако није добро за пољопривреду и усеве знају стручњаци али и пољопривредници, који ће уколико пролеће у сред зиме потраје имати додатне издатке како би спасили јесењу сетву.

Милан Простран, агроекономски аналитичар каже за „Блиц Бизнис“ да је још увек рано говорити да ли су и колику штету температуре нетипичне за децембар нанеле пролећној сетви, али указује на могуће негативне исходе.

– Јануар је месец месец мировања и тек у фебруару ће се видети прве процене ове топле зиме. Оно што сигурно није добро је што топло време за ово доба године може да угрози усеве тиме што се може јавити већи број шеточина и биљне болести којима ови временски услови одговарају. Они се хране кореновим системом и могу да умање род. Највише и веома озбиљне штете одређеним културама, а нарочито ризичним усевима, могу да нанесу глодари – каже он.

Илустрација: Високе температуре у јануару погодују развоју болести и штеточинама

Наш саговорник објашњава да овде постоји могућност да се иде против ових штеточина али то захтева додатне трошкове привредницима, док када су ниске температуре, тај трошак не постоји. Иако су високе температуре у зимском периоду веома одговарајуће за биљне болести као и штеточине, ипак нису једини непријатељи који могу уништити усев. Пролећене температуре могу довости и до раног цветања, што може бити врло ризично у месецима када постоји могућност од мраза.

– Уколико високе температуре потрају оне могу да проузрокују рано кретање воћних сокова где би и пупољци могли да крену да бујају и да се десе нека цветања. То може бити ризично уколико се десе мразеви у фебруару и униште плод. Такође овакве температуре без падавина додатно стварају проблем водног режима у земљи и наговештавају поново дефицит влаге, јер са температиуром од 15, 17 и 20 степени велки део оног што је пало је испарило. Ништа још није аларматно, али средином фебруара ћемо моћи да урадимо процене и да видимо да ли је дошло до неких оштећења, и шта може да се предузме да се спасе то што је посејано – тврди стручњак.

Према његовим речима читава Европа сада има страх од раста цена хране, а каква ће бити сетва је данас ратарима највећа брига. Како каже више нема класичних зима, имамо само врућа и сушна лета и то нас највише мучи. А нарочито је важно питање да ли су се на за све ово припремиле њиве и да ли употребљено основно ђубриво. Генерално ови временски услови за ово доба године не иду на руку пољопривреди, јер зима је период када се стварају велике резерве влаге.

Дејан Ђуровић, професоф Пољопривредног факултета на Катедри за воћарство сматра да тренутни временски услови нису добри за воће, а нарочито ако би се то наставило.
– Питање је да ли су биљке накупиле довољно сати ниских температура, па уколико би се наставило ово топло време, може да се деси да на пролеће буде великих проблема код цветања. да буде дефектних цветова, јер континенталним врстама воћа је потребан одређен број да акумулирају ниских температура у току децембра и јануара како би могле нормално да уђу у вегетацију – каже професор.

Међутим, ово није једини проблем до кога може доћи узроком тренутних пролећних температура.

– Други проблем је ако се настави овако топло време, неке воћне врте као што су кајсија, бресква и слично могу да крену да цветају. То може имати негативан исход уколико касније наступи хладан период, што није искључено. Ако би сада захладнело, не би било ништа страшно, међутим ако се овако настави у наредних 15, 20 дана, последице су могуће. За сада није тренутак за узбуну. Ноћи су још увек хладне, што иде у прилог. Ја верујем да ћемо средином јануара имати више хладних дана које ће зауставити кретање и обезбедити тај неопходан број ниских температура – закључује професор Ђуровић.

Илустрација: Ако се настави овако топло време може доћи и до прераног цветања воћа

Да високе температуре за ово доба године и недостатак праве зиме којој је време, не иде у прилог пољопривреди и да може имати негативне последице за род и наредну сетву, слаже се и Владимир Ђурђевић, климатолог.
– Када нема снежног покривача, онда су културе које су засејане у ранијем периоду рањивије на ниске температуре. Још један од проблема је што биљке на оваквим температурама могу започети раније нови годишњи циклус развоја који је карактеристичан за пролеће и да се формирају први пупољци и да се затим поново деси мраз, пошто у овом годишњем добу и даље постоји шанса за њим. Уколико се то деси, може доћи до измрзавања и да се можда изгуби цео род за наредну годину – објашњава Ђурђевић.

Према прогнозама климатолога Ђурђевића, до 15. јануара ће се наставити време слично тренутном. Од 10 јануара се очекује мало више падавина што би на планинама значило падавина снега, док ће у нижим пределима то значити кишу. Уколико крајем јануара и почетком фебуара изостане хладан период који се раније дешавао, мале су шансе да ћемо имати озбиљнију зиму, сматра климатолог.

Извор:https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/topla-zima-pogoduje-samo-stetocinama-i-biljnim-bolestima-prolecne-temperature/nvd2pr4

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар