Пролећна сетва на прагу: Чему се надају а од чега стрепе ратари

Аутор: draganadpetrovic
644 посета

На подручју Кикинде, висока цена ђубрива и нафте, приморала је пољопривреднике да ове сезоне у већој мери, сеју шећерну репу, јари јечам и овас, што до сада није био случај. Кукуруз ће и даље бити најдоминантнија култура.
Пролећна сетва је на прагу, а пољопривредници већ сада увелико планирају сетвену структуру, рачунајући истовремено цену коштања ђубрива, нафте и семена. На северу Баната паори ће остати привржени нашој најдоминантнијој култури, односно кукурузу. Пољопривредници су уложили знатно већа средства, па се надају да се на лето неће догодити најгори сценарио – суша.

“У нади да не буде суше, па да некако ову сезону изгурамо. Што се тиче сетвене структуре, у мом домаћинству неће се мењати у већој мери, ми и даље остајемо верни сунцокрету и кукурузу“, каже Дејан Шербеџија, пољопривредник из Мокрина.Оно што је приметно, јесте да се сада много већи број пољопривредника са подручја Кикинде определио за сетву шећерне репе јер су шећеране већ изашле са познатом ценом, што им је улило дозу сигурности.

Илустрација: Порасло интересовање за шечерну репу/ ФОТО: Pixabay

“Ове године поново има интересовања за шећерну репу. До сада смо је само ми у селу сејали, ове године је веће интересовање пошто је једино шећерана изашла са гарантованом ценом за наредну годину“, додаје Дамир Радуловић, пољопривредник из Нових Козараца.

Оно што је такође приметно у предсетвеном периоду, јесте много веће интересовање пољопривредника за сетву јаре пшенице, пивског јечма и сточног грашка што до сада није био случај.

“Сејаће се јари јечмови, пшеница, јари овас, једноставно неке културе које нису биле заступљене, највероватније због тренутне ситуације са ђубривима и ценом инпута и људи размишљају где год могу да ураде алтернативну производњу“, сматра Роберт Немеш, са Института за ратарство и повртарство Нови Сад.

Временски услови током јесени и зиме допринели су повећању влажности земљишта, који су на задовољавајућем нивоу.

“Сада је стање влаге задовољавајуће, имали смо пробне узорке што смо урадили и тачно се на основу влаге види који је тип земљишта у питању, влага је сада на око 25 процената“, додаје Александар Пап, из Пољопривредне стручне службе Кикинда.

Илустрација: Кукуруз ће поново бити доминантан/ ФОТО: Pixabay

Протеклог пролећа кукуруз се на кикиндским пољима нашао на око 35.000 хектара, док је сунцокрет сејан на око 19.000. Под шећерном репом било је свега 2.500 хектара.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/prolecna-setva-na-pragu-na-severu-banata-paori-ostaju-privrzeni-kukuruzu_1313637.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар