Пролећна дилема – шта посејати?

Аутор: draganadpetrovic
383 посета

Пролећна сетва се ближи, а због добрих цена на берзи, избор ратара биће најчешће соја и кукуруз. Како тврде произвођачи, на томе се може зарадити, али, као по правилу, већој заради прети скупљи репроматеријал.

Цене примарних ратарских производа на берзи имају пресудан утицај на дилему шта сејати. За ратара у Пивницама Михала Папа све је већ одлучено, односно, каже сејаће пола-пола, соју и кукуруз јер му се то исплати.Ратари који теже добром приносу и заради не штеде на производњи. У јесен и пред сетву се ђубри, а како тврди саговорник Радио Новог Сада, као по правилу, тада за производњу све поскупљује.

Илустрација: Поље соје

У свету расте цена нафте и челика. Тиме поскупљује механизација као и радни сати машина у припреми и самој жетви. На то упозорава и представник Задружног савеза Војводине Петар Радић који каже:

„Прошле године је сетва била изузетно скупа, те је нешто пала али се сад опет приближавамо тим ценама горива из прошле године“.

Како наводе задругари, једно од решења за смањење трошкова али и обезбеђивање јефтинијих кредита за пролећну сетву је удруживање пољопривредника. Тако су недавно задругари потписали протокол о сарадњи са банком, која због значаја и броја удружених пољопривредника нуди повољније ислове за пролећну сетву.

Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/dileme-pred-setvu-sta-saditi-(audio)_1223165.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар