Произвођачи сунцокрета у Браничеву траже већу цену откупа

Аутор: draganadpetrovic
518 посета

Пожаревац – Браничевски округ је један од већих произвођача сунцокрета, под овом културом је око 25 хиљада хектара. Међутим, жетва само што није почела, а у тренутку писања овог текста, произвођачи још не знају цену откупа. Уз то, држава је продужила меру забране извоза сунцокретовог уља и ограничила цене до краја августа, што је до очаја довело пољопривреднике овог краја, те су најавили нове протесте. Додатне муке задала им је суша која ће, како процењују, преполовити овогодишње приносе.

‒ Ми то не можемо да преживимо јер ће продужетак забране извоза и ограничења цене уља важити таман до краја жетве, а уљарима ће бити изговор да не могу да плате цену. Притом, немамо капацитете да складиштимо сунцокрет, у великим смо проблемима ‒ каже Недељко Савић, председник удружења „Стиг”.

Актуелна цена откупа сунцокрета у зрну је око 480 евра по тони, а они траже да буде 700 евра по тони плус ПДВ, који је на пољопривредне производе износи осам одсто. Захтевају и укидање забране извоза рафинисаног уља и подизање цене на 250 динара за литар.

Илустрација: Браничевски округ је један од већих произвођача сунцокрета

Протест који су били заказали за 2. Август, одложили су након позива на разговор у ресорном министарству. Међутим, на састанку са министром Браниславом Недимовићем и Ивицом Којићем, шефом кабинета председника Србије, није постигнут договор. За сада.

‒ Понуђено нам је 70 динара по килограму сунцокретовог зрна и то нисмо могли да прихватимо јер том ценом не покривамо ни трошкове производње, а приноси су нам упола мањи него лане. Речено нам је да ће држава покушати да повећа цену откупа, у четвртак очекујемо бољи предлог. Минимум испод кога не можемо ићи је 90 динара за килограм ‒ наводи Савић за „Политику” и додаје да жетву, која оптимално почиње за десетак дана, не могу ни да започну са мањом ценом.

Нарочито указује на чињеницу да се калкулација за цену откупа сунцокрета прави на основу садашњих ограничених 196 динара за литар уља, иако је само једна трећина за домаће тржиште, а две трећине за извоз.

Сада то користе као аргумент да нам целокупну количину од које само мањи део остаје у Србији, плате по тим паритетима, односно уз калкулацију цене од 196 динара по литру уља. Не може се платити иста цена и за извоз и за домаће тржиште, објашњава председник „Стига”. Што се тиче забране извоза уља, сматра да држава може да дозволи контролисани извоз јер је предвиђена производња и до 270.000 тона, а за наше тржиште је довољно око 82.000 тона, те остало може да се извезе.

Илустрација: Жетва сунцокрета почиње за десетак дана

Уколико не дође до договора, каже, биће приморани да се поново на улици боре за свој опстанак.

Од марта упозоравамо на ове проблеме, али слуха није било, ни решења. Ми указујемо какав је наш положај, то је посао удружења, остало није до нас, оцењује Недељко Савић.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/513546/Proizvodaci-suncokreta-u-Branicevu-traze-vecu-cenu-otkupa

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар