Произвођачи објаснили зашто су кромпир и црни лук све скупљи

Аутор: draganadpetrovic
319 посета

Цене кромпира и лука на пијаци у Чачку знатно су порасле последњих дана, а производјачи из тог краја за Танјуг кажу да су узрок том повећању суша, нарасли трошкови производње и недостатак јефтиног увоза.

Произвођач кромпира из Драгачева Ратко Вукићевић оценио је да главни разлог за високе цене кромпира и лука лежи у сушној години, али и чињеници да је ове године изостао јефтин увоз, који је, како каже, пољоприведницима загорчаво живот.

Основни разлог ове цене је подбачај приноса у прошлој сезони због велике суше која је била у Србији, тако да је подбачај 30-40 одсто резултирао повећањем цена. Други разлог су повећани трошкови, пре свега повећана цена ђубрива, цена заштитних средстава и горива, а и такође радне снаге, ем што је скупа, ем што је нема, рекао је Вукићевић.

Илустрација: Због суше прошлог лета подбацио принос кромпира

Према његовим речима, раније су високе цене обуздаване јефтиним увозом кога ове године ипак није било.

Ми смо увек из Украјине, Литваније, Белорусије имали јефтинији кромпир који је нама увек загорчавао живот због ниских цена. Из Украјине нормално да није било кромпира ове године, из Белорусије долазио је нешто јефтинији кромпир који је био сумњивог квалитета, имао је чак и бактерија које су сигурно карактерске и није га требало увозити, али они сад више немају за извоз. Из Украјине нормално нема увоза, рекао је Вукићевић.

Пољопориведници подсећају да некада на западу Србије није било куће која у башти није имала посађен барем ред кромпира и понеку леју црног лука.

Додају да је изгледа као да је дошло неко друго време када је лакше отићи на пијацу и купити поврће по високој цени, него у њиву.

Роба да би имала неку цену, као што је кромпир, сто динара мора да одговара квалитету по тој цени, рекао је произвођач из чачанског села Мршинци Саша Ћендић.

Произвођач из чачанског села Трнава Зоран Ћириман, подсећа да је цена лука до скоро била 100 динара, а сада је до 150 динара. На почетку године цена лука износила је око 60 динара.

Народ треба да се опамети, свако има толико да посеје два килограма лука и да има за породицу, да не пита колико је на пијаци, каже Ћириман.

Килограм кромпира на чачанској пијаци је сада око 100 динара.

Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/skok-cena-krompira-i-crnog-luka-zbog-suse-i-povecanih-troskova-24-03-2023

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

2 коментари

Slavica 26. март 2023. - 22:47

Pa nije vazna cena ali krompir je toliko glupog ukusa nije ni za svinje zasto ne gajite lepe ukusne sorte krompira mene bi bilo sramota ovakvo djubre prodavati

Одговори
Maxa 1. април 2023. - 08:55

Dosta je bilo dzaba,svima je lepo u gradu,8 h radi ostalo vreme uziva a koliko seljak radi,

Одговори

Оставите коментар