Производња у заштићеном простору: Нови тренд у гајењу боровница

Аутор: draganadpetrovic
383 посета

Комерцијално гајење високожбунасте боровнице постаје све популарније код нас.Већина плантажних засада је заснована у земљишту, али у циљу превазилажења проблема везаних за проналажење одговарајућих земљишта киселе реакције,погодног механичког састава све више расте интересовање за технологијом гајења у контејнерима (саксијама, врећама),испуњеним супстратом. Хидропонско гајење боровнице пружа бројне предности, као што су: већи број биљака по јединици површине (и до 5.500 садница по хектару), боља контрола наводњавања и исхране, чак и у неповољним климатским условима, и лакше спровођење свих агро и помотехничких мера у засадима. То је технологија која је заживела у пракси захваљујући добрим резултатима који су постигнути.
Нови тренд у гајењу боровнице је премештање производње са отвореног поља у заштићени простор – пластенике,стакленике, високе тунеле. Разлог томе су углавном климатске промене, учесталост градоносних падавина,олујних непогода, превисоко зрачење. Постоје искуства са гајењем боровнице под противградном мрежом која значајно модификују микроклиматске услове у производном простору биљака и на тај начин посредно утичу на њихова биолошка својства. Аустријанци користе “ Rain cap „, који чине три покривке: против града, кише и инсеката. Тога код нас још увек нема.
С обзиром на климатске промене које се дешавају, фаворизује се заштићен простор. То може да подразумева високе тунеле који су заштићени од кише, града, мраза и не захтевају грејање. Овим се омогућава и вансезонска производња,омогућено је зрење и до 10 дана раније. Гајење у пластеницима је најновији тренд и прави изазов у производњи боровнице,ова технологија гајења је још у сфери испитивања и у свету и код нас. Температура ваздуха у пластеницима и без допунског загревања може бити виша за 100 и до 200 ° Ц него спољна,а и температура земљишта, односно супстрата повећава се за 40 – 80 ° Ц. На основу овога можемо закључити да је и без допунскг грејања могуће добити раније зрење за 7 до 21 дан.
У савременим пластеницима са системом за допунско загревање, системом за регулацију микролиме (влажност,сунчево зрачење), принудну вентилацију можемо добити раније зрење и до два месеца, повећање приноса и крупноће плода, побољшање нутритивног квалитета плода. У сваком случају добијамо плодове ван сезоне, када нема свеже боровнице у понуди, а самим тим и цена је и знатно већа. Гајење боровнице у пластенику готово да подразумева технологију гајења у саксијама са супстратом. У пластеник можемо да сместимо и до 100 биљака на 100 м2 и математика је ту јасна, – приносом од 4 кг по жбуну са 1ара у пластенику можемо да добијемо 4.000 кг плодова, које ћемо да продамо по већој цени јер ћемо добити плодове ван сезоне.

Илустрација: Приносом од 4 кг по жбуну са 1ара у пластенику можемо да добијемо 4.000 кг плодова
Околина Младеновца је годинама позната по плантажама боровнице,а површине под овим воћем се из године у годину повећавају.Боровничари овог краја имају високоинтензивне засаде и прате све новине у савременој технологији производње боровнице. Један од првих произвођача боровнице у Младеновцу је Александар Милић, који се више од 15 година бави производњом боровнице. Слободно можемо рећи да је овај произвођач испратио све фазе и технологије гајења
боровнице у Србији, мењао је и прилагођавао и сортимент и технологије гајења, пратећи све новине и достигнућа у производњи овог вискоцењеног воћа. Ове године је одлучио да се опроба и у пластеничкој производњи боровнице.
У пластеницима на пољопривредном газдинству Милић у селу Влашка, засупљене су три сорте Дјук, Хурон и Драпер.Имајући у виду да се ради о новој технологији пратили смо ефекат измењене микроклиме у пластенику на принос,физичке и хемијске особине плода боровнице, сорти Драпер
и Хурон, које су у ИВ вегетацији. Жунови су посађени у саксије од тврде пластике, специјално дизајниране за узгој боровнице, запремине 25 л. Саксије су напуњене супстратом марке Легро и постављене на подлогу од агротекстила.У пластеницима је константно вршено мерење температуре и влажности ваздуха, а регулација микроклиме вршена је проветравањем. Са горње стране пластеници су премазани специјалном емулзијом која смањује УВ зрачење. Сва ђубрива су примењивана фертигационо (кроз систем за наводњавање),уз помоћ два убодна капљача по саксији. Вршена је провера и подешавење пХ и ЕЦ вредности воде и раствора ђубрива.Избор и норме ђубрива одређивани су према садржају хранљивих елемената у супсрату, пХ вредности супстрата,старости биљака, захтевима према хранљивим елементима по фенофазама и оптерећености родом. Уз сваку прихрану додаван је комплекс микроелемената. Осим фертигационе прихране у фази до зрења плодова урађено је 8 третмана амино киселинама. Први обојени плодови појавили су се 12. маја, иако није форсирано раније зрење и пластеници су интензивно проветравани да би температуре била приближна спољашној. У сва три пластеника берба је завршена за 12 дана у 3 бербе, захваљујући уједначеном зрењу плодова, а високе
температуре су допринеле убрзаном зрењу.

Илустрација: Производња у пласеницима позитивно утиче на физичке и хемијске особина плода/ ФОТО: Pixabay

Просечан принос по жбуну одређен је мерењем тежине убраних плодова на дигиталној ваги и сумирањем приноса из свих берби. Просечна маса бобица одређена је мерењем узорака из сваке бербе на дигиталној ваги. Остварени принос по жбуну у ИВ вегетацији (жбунови још нису ушли у пуну родност) , маса, величина плодова и проценат растворљиве суве материје су показали је да производња у пласеницима утиче позитивно на физичке и хемијске особина плода,укључујући масу плода, садржај растворљиве суве материје и принос по жбуну. На полјопривредном газдинству Милић цео принос је био у екстра и премијум квалитету, а добијени резултати указују да следеће године, када боровница ступи у пуну родност можемо очекивати веће приносе по жбуну и преко 4 кг, без умањења квалитета плодова. Стога, пластеничка производња може бити успешно примењена у засадима са циљем оптимизације технологије гајења боровнице без негативног утицаја на квалитет плода. Из свега наведеног можемо закључити да поштовањем препорука везаних за оптимизацију технологије гајења у заштићеним просторима се пружа могућност остваривања интензивне и високо профитабилне производње боровнице.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар