Производња кукуруза: Зашто је важан прецизан план и савет стручњака

Аутор: draganadpetrovic
416 посета

Суша је у летњим месецима постала безмало редовна појава. Зато се наши ратари за успешну сезону и пролећну сетву консултују са стручњацима у вези с тим важним послом. На првом месту и по површинама а и потенцијалној заради је кукуруз.Говорећи о пролећној сетви кукуруза стручњак Института за ратарство и повртарство Горан Бекавац разрешио је неке од дилема ратара.
„Разговори на тему производње сезоне 2022 су отпочели још у новембру протекле године јер је то месец када би требала да се одради основна обрада земљишта: а теме су која минерална ђубрива, шта, када, како, после којих предусева и много других детаља. Чини ми се да људи све пажљивије и прецизније планирају своју производњу.

Оно о чему се ових дана разговара је избор сортимента кукуруза, узимајући у обзир да имамо сушу као редовну појаву. У тгаквим условима није једноставно бити произвођач, у овом случају кукуруза у условима сувог ратарења.

Не заборавимо чињеницу да се ми сваке године нађемо међу 15 извозника кукуруза а често и у првих 10.

Илустрација: Најбоље је ослонити се на домаћи сортимент кукуруза

„Ми морамо пронаћи најбољи однос између висине инпута и онога што можемо да остваримо на тржишту“.

Све што улази у производњу је веома скупо, припрема земљишта, минерална ђубрива, цена горива.

Цена семена је увек била од 5-7 одсто па ће тако бити и ове године али се очекује да производња семена ове 2022 године управо због тих скупих инпута оде горе за 10-5 одсто.

„Ја позивам произвођаче да се ослоне на домаћи сортимент, потражња расте али ја се бојим да ће ове године тражња превазићи оно што смо ми произвели“ рекао је Бекавац.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/poljoprivredni-proizvodjaci-sve-pazljivije-i-preciznije-planiraju-proizvodnju-(audio)_1308905.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар