Принос са једног јутра може бити већи 350 пута и то без хемије

Аутор: Gdjakovic
390 посета

Будућност сајмова у сектору пољопривреде и хране је свакако обећавајућа сматрају стручњаци. Иако су неки сајмови претрпели утицај пандемије КОВИД-19 и били приморани да пређу на виртуелне или хибридне моделе, сајмови остају важан начин умрежавања, излагања и промоције нових производа и технологија у сектору пољопривреде и хране.

Поред тога што сајмови у пољопривреди пружају прилику за упознавање нових тржишта, стварање нових пословних контаката, размену знања и искустава, промоцију нових технологија и производа, овакви дoгађаји могу помоћи у решавању важних индустријских питања као што су безбедност хране, климатске промене, одрживи развој и повећана продуктивност.

Сајмови су такође важни јер омогућавају лични контакт и комуникацију између учесника. Иако су виртуелни и хибридни сајмови постали популарни током пандемије, физички сајмови пружају посебно искуство, посебно за оне који желе да виде производе и технологије у стварном животу.

На сајмовима у пољопривредно-прехрамбеном сектору у протеклом периоду представљене су бројне новине а све већи значај добијају иновативне компаније односно „Стартапи“. Наиме, сајмови све више окупљају стартапе који представљају нове идеје, иновативна решења и нове производе у индустрији. Многи од ових стартапа су фокусирани на одрживост и дигиталну трансформацију.

Кажу да постоји много успешних стартапа у сектору пољопривреде и хране који су успели да иновирају и унапреде сектор. Неки од најпознатијих и најуспешнијих стартапа у овом сектору су:

  1. Impossible Foods (Немогућа храна): Овај стартап производи вегетаријанске алтернативе месу, укључујући вегански хамбургер који имитира укус и текстуру правог меса.
  2. Plenty што би дословце могло значити МНОГО: Овај стартап је заправо систем вертикалне пољопривреде где се производе велике количине хране на малом простору и то без употребе пестицида и хербицида.
  3. Indigo Agriculture – Индиго пољопривреда: Овај стартап користи технологију да помогне фармерима да повећају приносе и смање употребу пестицида, што помаже у очувању животне средине и производњи здравије хране.
  4. Blue River Technology: Овај стартап користи технологију машинског учења за креирање прецизних система за сушење корова, што помаже фармерима да смање употребу пестицида и смање трошкове производње.
  5. Bowery Farming: Овај стартап користи вертикалну пољопривреду и вештачку интелигенцију за узгој органске хране без употребе пестицида и хербицида.
  6. Farmer’s Business Network односно Пословна мрежа пољопривредника помаже фармерима да повећају приносе и смање трошкове коришћењем података о климатским условима, тржишним ценама и другим факторима.

Овог пута желимо да вам приближимо пројекат Plenty. То је амерички стартап основан 2013. године у Сан Франциску, који производи храну користећи вертикалну пољопривреду. Ова технологија омогућава узгој великих количина хране на малом простору, користећи мање ресурса од традиционалних пољопривредних метода.

Plenty користи сопствену технологију која комбинује ЛЕД светла, сензоре, вештачку интелигенцију и машинско учење како би оптимизовао раст биљака. Свака биљка се узгаја у посебном контејнеру и има контролисану количину светлости, хранљивих материја и воде. Ова прецизна контрола услова узгоја омогућава да се производња хране убрза, са мање ресурса и без употребе пестицида.

Plenty приступ производњи хране може имати значајан утицај на прехрамбену и пољопривредну индустрију. Осим што омогућава узгој великих количина хране на малом простору, Пленти-јева технологија може смањити употребу воде и пестицида, побољшати квалитет хране и смањити трошкове транспорта.

Поред тога, овакав приступ производњи хране може помоћи у решавању глобалних проблема безбедности хране и омогућити производњу хране током целе године, чак и у условима смањене доступности земљишта и неповољних временских услова.

Пленти је до данас прикупио преко 400 милиона долара од инвеститора, а недавно је најавио планове за изградњу највеће америчке вертикалне фарме у Комптону у Калифорнији.

Квалитет током целе године

Пошто биљке расту у затвореном простору, није нам потребно добро време да бисмо добили најбоље производе. У ствари, ове биљке константно производе одличан укус током целе године.

Како кажу оснивачи њихове затворене фарме су дизајниране да дају 350 пута већи принос по јутру поља у поређењу са конвенционалним фармама.  „Наше вертикалне куле за производњу нуде невероватно ефикасно коришћење простора. У ствари, можемо узгајати исти принос као конвенционална фарма на само 1% површине“ кажу оснивачи овог пројекта.

Извор за фото и видео: https://www.plenty.ag/ 

Srodni tekstovi

Оставите коментар