Председник Вучић отворио 17. Сајам шљива у Осечини

Аутор: draganadpetrovic
264 посета

ОСЕЧИНА – Сајам шљива у Осечини, на коме ће бити представљено више од стотину излагача из осам земаља, отворио је данас председник Србије Александар Вучић.Званичном отварању 17. Сајма шљива у Осечини, који траје до 28. августа, присуствује и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, а председник је дочекан уз традиционалну песму из овог краја и буран аплауз.

Централни сајамски догађај који се одржава у хали Спортског центра је изложба шљиварске производње – свежих и сувих шљива, пекмеза, џемова, ракија, компота, слатка, колача од шљива, али и јединствених производа попут афродизјачког окрепљивача „карабан” начињен по јединственој рецептури од меда, ракије и ораха.

На сајму се представљају и привредне и предузетничке фирме, установе и институције чије су делатности непосредно или индиректно повезане са шљиварством, воћарством или аграром, као и са туризмом који је у овом делу Србије у фази развоја.

Илустрација: Сајам шљиве је и културни догађај/ФОТО: Pixabay

Такође, посебан део посвећен је изложби пољопривредне механизације и садног материјала.

Организатори Сајма су општина Осечина и Туристичка организација „Подгорина”.Изложба „Златне руке”, на којој се представљају сачувани примерци домаће богате баштине, рукотворине и гастрономски специјалитети урађени по традиционалној рецепутири, једна је од најатрактивнијих пратећих садржаја.

Ту спада и „Трг старих заната” са неколико, само за сајамске прилике, обновљених радњи овдашњих мајстора-занатлија.

Такође, посебан део је предвиђен за неговање традиције – „Посело код лампека”, где се уз казан док се пече ракија певају старе изворне песме, пијуцка ракијица и служи сува шљива.

На лицу места кува се и пекмез, који посетиоци могу да дегустирају врућ у лепињи. У оквиру сајамских манифестација предвиђен је и такмичарски део у шаху и здравицама, као и проглашење победника за најбоље штандове, храну, производе од шљиве и алкохолна пића. Читав догађај употпуњује богат културни, музички и уметнички програм, садржаји за децу, стручна предавања и дебате, промоције, али и вожња кроз град фијакером и возићем.

Сајам је почео 23. августа промоцијом књиге Јелене Глушац „Храм Успења Пресвете Богородице у Пећкој”, која је одржана у Парохијском дому у Осечини. Јуче је, у оквиру сајма отворена изложба „Кошуљица извезена – кошуље кроз историју”, а одржано је предсајамско вече, када је запаљена сушара и одржана здравица уз игру, кола и народну музику.

Привредно-туристичка и забавна манифестација Сајам шљиве у Осечини настала је 2006. године и представља кључни догађај у западној Србији, кога би требало стално неговати, квалитативно унапређивати, стручно истицати и економски што боље пласирати, навели су организатори.

Циљ Сајма је да поврати важност шљиви, подгорској и српској најраспрострањенијој воћарској култури, затим да допринесе унапређењу шљиварства на овом подручју, као и да кроз бројне сајамске садржаје афирмише и све друге ресурсе и потенцијале којима општина Осечина располаже не само у овој, већ и у другим областима.

Традиционално Осечина током манифестације угости бројне делегације градова из региона, као и око 15. 000 посетилаца, преноси Танјуг.

Илустрација: Председник не заборавља хероје положио цвеће на гроб пуковника Миленка Павловића/ФОТО: Инстаграм
Боравак у Осечини председник је искористио и да положи венац на гроб пуковника Миленка Павловића.
– Прошле су 23 године од јуначке погибије пуковника Миленка Павловића, који се овенчао највећом војничком славом када је на небу изнад Ваљева, херојски бранећи Србију, дао живот за њену будућност. Покољења ће памтити његову несебичну жртву коју је принео за слободу своје земље.Председник Републике Србије Александар Вучић положио је цвеће на спомен-обележје пилоту-пуковнику Миленку Павловићу, команданту 204. ловачког пука Војске Југославије – пише на званичној Инстаграм страници председника Србије.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/515252/Vucic-otvorio-17-Sajam-sljive-u-Osecini

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар