Први фестивал у част шаргарепе у Бегечу

Аутор: draganadpetrovic
354 посета

Прва „Шаргарепијада“ одржаће се сутра, 12. новембра у Бегечу. Наша екипа посетила је произвођаче тог поврћа, који кажу да је ова производна година била тешка, како због веома скупих инпута за време сетве, тако И због високе температуре која је овог лета достизала И преко 40 степени. Проблем представља и то што губе тржишта у региону због шаргарепе из турске.У Бегечу у току је вађење шаргарепе, а то поврће се већ традиционално сеје на 600 хектара.
Шеснаест произвођача узгаја шаргарепу на најсавременији начин, што значи да су све површине под заливним системима , вађење се ради машинама и, што је најбитније, сваки произвођач има савремене хладњаче где складиште то поврћа.

Бегечани су шаргарепу 2017. године заштитили ознаком географског порекла.

Илустрација: Шаргарепа из Бегеча без премца по квалитету

„Шаргарепу смо заштитили географским пореклом, јер смо имали ситуацију да турску и пољску шаргарепу продају као бегечку“, каже директор задруге „Бегечки повртари“ Горан Зец.

Произвођачи кажу да је ове године због велике суше повртарима вишеструко повећан трошкови јер су морали непрекидно да наводњавају.

Поред високих трошкова производње произвођачима не иде на руку ни цена од 40 динара за килограм, као и чињеница да се на тржишту појавила шаргарепа из Турске.

„Велики је проблем турска шаргарепа, која се појавила на тржишту у региону. Турска држава је помогла произвођачима бољим субвенцијама, али је финансирала и гориво за транспорт тог поврћа“, каже Зец.

Како каже Зец, повртари из тог места убрајају се по шаргарепи већ годинама уназад у највеће на Балкану, а ове сезоне имаће 30.000 тона тог поврћа.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/prva-sargarepijada-sutra-u-begecu_1390188.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар