Први пут: Српско семе у Трезору судњег дана

Аутор: draganadpetrovic
443 посета

Амбасадор Србије у Норвешкој Драган Петровић, у име Србије, први пут је депоновао семе пољопривредних биљака у Светски трезор семена на Свалбарду. Том приликом, амбасадору је, у име норвешке министарке пољопривреде и хране Сандре Борк уручен сертификат о депоновању, саопштено је из амбасаде Србије у Норвешкој.

Депоновање 96 српских најзначајнијих домаћих сорти пшенице, јечма, оваса и ражи, које је одабрао Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада, допринеће глобалним напорима да се обезбеди прехрамбена безбедност будућих генерација, додаје се у саопштењу.У овој јединственој бази чува се преко милион узорака семена из скоро свих земаља света.
Домаћини церемоније коју су организовали представници норвешког Министарства пољопривреде и хране и Нордијског центра за генетске ресурсе, који заједнички управљају трезором, изразили су задовољство што је Србија депоновала своје пољопривредно семе.

Илустрација: Раж из Србије чуваће се у специјалној капсули/ Фото: Pixabay

Прво складиштење семена из Србије на Свалбарду реализовано је преко међународног пројекта чији је руководилац Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада, а који финансира Фонд за расподелу добробити и Међународни уговор о биљним и генетичким ресурсима за храну и пољопривреду – ФАО.
„Огромна част! Наша земља први пут депонује семе пољопривредних биљака у Светски трезор на Свалбарду“, навела је претходно амбасада на Твитеру.Норвешки научници већ 13 година прикупљају и чувају узорке семена биљака из целог света.

Илустрација: Чуваће се и овас/ Фото: Pixabay

У такозваном „Трезору судњег дана“, који се налази у специјалној капсули на удаљеном норвешком острву Спитсберген, у архипелагу Свалбард, складиште се узорци који би ту опстали у случају глобалне катаклизме.

Извор: https://www.alo.rs/vesti/drustvo/558196/srbija-prvi-put-deponuje-seme-poljoprivrednih-biljaka-u-svetski-trezor-na-svalbardu/vest

Srodni tekstovi

Оставите коментар