Право је време радове око јагода

Аутор: draganadpetrovic
468 посета

На подручју Србије у засадима јагода на отвореном пољу је започео раст листова. Сада, после стабилизације временских прилика, препоручује се уклањање старог лишћа и његово изношење из засада и уништавање.Препорука је да се скину сви презимели листови, како суви тако и свежи, али да се пази да централни пупољак остане неоштећен.

Такође, у овом периоду се врши и резидба бочних прираста (круница) или глава које се појављују у већем броју у другој и трећој години гајења јагоде. Препорука је да се остави 3 до 4 крунице које су најбоље развијене. Овом мером се спречава развој превеликог броја слабо диференцираних цвасти, које дају ситније плодове.

Илустрација: Очистити засаде о увелог и промрзлог лишћа

Са циљем смањења инфективног потенцијала патогена и дезинфекције рана насталих уклањањем лишћа и резидбом круница на биљкама јагода, препоручује се примена препарата на бази бакра. Примену хемијских мера заштите би требало спровести по мирном и сувом времену у најтоплијем делу дана.Јагоде у пластеничкој производњи се налазе у фази од девет и више листова развијено до почетка цветања. Визуелним прегледом засада јагода у пластеничкој производњи, регистрована су оштећења на листовима и цветовима од ниских јутарњих температура, које су у предходном периоду биле у значајном минусу. Оштећења на цветовима настају при температурама нижим од -2,2°Ц. Осетљивост цветова на мраз варира у односу на развојну фазу. Отворени или делимично отворени цветови су много осетљивији од чврсто затворених. Измрзле цветове би требало искидати и уклонити из засада.

Извор: https://www.agrotv.net/pis-preporucuje-mere-u-zasadima-jagoda/

Srodni tekstovi

Оставите коментар