Пољски воћари пред банкротом

Аутор: draganadpetrovic
431 посета

Иза наших леђа је тона јабука, која кошта око 120 евра, што је око десет евроценти за килограм. У продавници ове исте јабуке продају се за 0,75 евра, упозорили су недавно произвођачи у Пољској када су у знак револта испред зграде Министарства пољопривреде истоварили шлепере овог воћа. Огорчени представници пољског националног удружења пољопривредника „Агроунија” тврде да је ситуација на откупном тржишту јабука трагична и да су произвођачи на ивици банкрота, а да та држава не чини много да им олакша тежак положај.

Јасно је да произвођачи воћа у источној Европи на својој кожи већ осећају тешке последице кризе у Украјини, што ће сигурно искусити и српски воћари, годинама претежно ослоњени на руско тржиште. Пољаци наводе да нису у могућности да продају род због ембарга на извоз јабука у Белорусију. Воће могу да предају на сабирном месту или га продају директно продавницама, али за цену од свега 0,13 евра. Уз трошак производње од 0,32 евра многи су већ сада на ивици банкрота и напуштају своја имања, објавио је пољски специјализовани портал „Фармер”.

Сада је главно питање где ће завршити јефтине јабуке из Пољске, која је национални симбол те земље и годинама им доноси велике профите? Како ће се у новим околностима снаћи српски произвођачи и да ли постоји план „Б” за српску јабуку у ситуација када нико не може да претпостави како ће се криза у Украјини даље развијати.

– Пољска производи много овог воћа, око четири милиона тона. То је велика количина, скоро двоструко већа него у Италији. Сматрам да су већ морали да ураде анализе и дођу до тога које су им границе у производњи – каже за „Политику” професор Зоран Кесеровић, један од водећих домаћих стручњака за воћарство.

Према његовим речима, Пољска има и лошу структуру сортимента, јер на плантажама око 60 до 70 одсто јабука чини „ајдаред”. Када је реч о Србији и када је почео извoз, више од 90 процената јабуке је отпремано у Русију, а сада се то смањило на око 80 одсто, наводи наш саговорник. Напомиње да и увоз овог воћа полако пада, са 79.000 тона у 2015. на око 20.000 тона, прошле године.

Наглашава да је у Европи прошле године био велики род јабуке – више од 11 милиона тона. Уз кризу у Украјини, пад куповне моћи, и раст трошкова очекивано је да буде проблема са извозом и процењује да ће српске испоруке овог воћа за Русију бити смањене за 25 до 30 процената.

Русија доста инвестира у подизање савремених засада. Једна мала република у овој земљи од око 800.000 становника тренутно производи више јабука него цела Србија, каже наш саговорник.

– Морамо испитивати нова тржишта и то што пре. Египат, Шри Ланка, Индија… све су то земље где бисмо могли да извозимо. Добро је то што се неколико компанија у Србији удружило и под заједничким именом извозе, што смањује трошкове – наводи Кесеровић.

Додаје да је проблем што то не чине највећи произвођачи и извозници. Они су затворени за ту врсту сарадње и то је, како сматра, грешка.

Према његовим речима, српски воћари делимично су успели да структуру сортимента прилагоде европском тржишту на коме су тражене сорте „гала”, „фуџи”, „пинк лејди”. Напомиње да и поред сталних жалби произвођача, ситуација све донедавно није била лоша. Рецимо, Србија је 2010. извезла јабуку за око 48 милиона долара. Рекордна је била 2017. са 125 милиона, док је вредност прошлогодишњег извоза био 110 милиона долара.

Међутим, мале задруге у воћарским крајевима су веома споро мењале сортимент и прелазиле на врсте које раније стижу и могу одмах да се продају по доброј цени. Наш саговорник сматра да би они такође морали да уводе алтернативне воћне врсте, савремену производњу трешње, крушке (која је у дефициту) или кајсију за којом постоји тражња.

– Ако погледамо шта се дешава у Пољској, може да се догоди исто као прошле године када је, у јуну цена јабуке отишла на шест или седам динара по килограму. Они који су је чували моћи ће да је продају као индустријску. Ево сад је април, до јуна што се прода из старог рода – то је то. А трошкови складиштења стално расту – упозорава Кесеровић. Сматра да ће најгоре проћи они мали самостални произвођачи који су јабуку дали на чување у хладњачама.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/505751/Za-tonu-jabuka-vocarima-nude-oko-120-evra

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар