Пољопривредници очајни, не памте овако лошу годину за кукуруз

Аутор: draganadpetrovic
459 посета

БИЈЕЉИНА, ТУЗЛА – Ова година је тешка за пољопривредне произвођаче у Босни и Херцеговини, временски услови утицали су на све пољопривредне културе, па и на кукуруз, чији ће род, према ријечима наших саговорника, бити знатно умањен у односу на прошлу годину.Наиме, киша која је утицала на сам почетак сјетве одмах је смањила шансе за урод, а послије кише почеле се велике суше које су на неки начин докрајчиле принос кукуруза.
Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, за „Независне“ истиче да је на подручју Семберије шаролик систем када се ради о кукурузима.
„Кукуруз је на почетку сјетве имао превише влаге због кише која је у том периоду падала, али послије тога је наступила суша и он је једноставно на неки начин оштећен“, рекао је Бакајлић.

Према његовим ријечима, на поједине парцеле није могло да се уђе због превише влаге.

„Таква ситуација је била у равничарским подручјима, односно сливовима ријеке Дрине и Саве. Он је сада у некој фази налијевања зрна, те мислим да би требало бити приноса“, казао је Бакајлић, додајући да су они који су посијали кукуруз крајем мјесеца, приморани да сав принос ставе у силажу.

„Кукуруз до краја сезоне још има шансе да покаже свој принос без обзира на улагања. Све остале пољопривредне културе су у хаосу, односно пшеница, воће и поврће су пропали“, казао је Бакајлић.

Илустрација: Што није уништила влага докрајчила је суша

Како истиче, ако ове године пропадне и производња кукуруза, онда је пољопривредна производња пропала у потпуности.

„Иако ће приноси кукуруза ове године у односу на прошлу бити умањени за 20 одсто, пред нама је обећавајућа сезона, јер је кукуруз једини који је преостао, те нам он даје наду да ће ипак бити нешто приноса ове године“, казао је Бакајлић.

Како истиче, ова година је најгора година коју су пољопривредни произвођачи имали до сада.

„Климатске промјене, олује, кише све је утицало на мање приносе. Ми не памтимо лошију годину од ове“, казао је Бакајлић.

Према његовим ријечима, иако сезона кукуруза обећава, све је упитно док комбајн не уђе у поља, односно док не почне берба.

„Ми сада видимо неки принос, надамо се да ће га бити, али док не видимо својима очима када почне берба, све је упитно“, казао је Бакајлић.

Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника ФБиХ Тузланског кантона, истакао је за „Независне“ да су у овом дијелу Федерације према досадашњим прогнозама приноси кукуруза умањени за 50 одсто.

„У односу на прошлу годину, принос је подбацио за 50 одсто, временски услови су главни проблем за то. Кукуруз је остао низак, односно има клипа, али то је све веома ниско“, казао је Хасановић.

Према његовим ријечима, ова година је веома тешка за пољопривреднике који су посијали кукуруз.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Poljoprivrednici-ne-pamte-losiju-godinu-Ima-li-nade-za-kukuruz/785441

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар