Почиње пролећна сетва

Аутор: draganadpetrovic
1,K посета

Очекује се да ће та ратарска култура бити посејана на око милион хектара. – Највећи проблем је недостатак најтраженијих хибрида, наводе из Удружења „Жита Србије”. Први април уобичајено је дан када у Србији почиње пролећна сетва. Са првим топлим данима она неће почети за све културе, осим за шећерну репу чија је сетва већ при крају, кажу за „Политику” у Удружењу „Жита Србије”.

– Припремни радови на њивама су у току а тамо где су временски услови били задовољавајући већ су и завршени. Сетва осталих ратарских култура обично почиње око 1. априла и заврши се у наредне две недеље. Међутим, у пракси се догађа и да траје до краја овог месеца у зависности од временских прилика – објашњава Сунчица Савовић, директор Удружења „Жита Србије”.

Наше сетвене површине су ограничене тако да и ове године неће доћи до велике прерасподеле. Кукуруз је и даље најпопуларнија ратарска култура код домаћих произвођача. У последње три године површине под кукурузом повећане су са 900.000 хектара на милион и процењује се да ће управо толико бити засејано и ове године.

Илустрација: Семе кукуруза најтраженије

На 30.000 хектара биће посејан пролећни јечам, сунцокрет на око 200.000 до 220.000, а соја на 240.000 до 250.000 хектара. Процењена површина за шећерну репу је око 40.000.

У овом удружењу напомињу да је соја све популарнија култура за пролећну сетву јер смо од увозника постали извозници у врло кратком временском року. Претходне године Србија је остварила рекорд у извозу са 250.000 тона. Познаваоци тржишта потврђују да ће овогодишња сетва бити нешто скупља него у 2020. због раста цена минералних ђубрива као и семенске робе.

– Истовремено је и меркантилна роба коју произвођачи продају двоструко више поскупела од семена и ђубрива. Цена пшенице већа је за 21,6 одсто у односу на исти период претходне године, кукуруза за 41,77 процената, док је ђубриво у просеку скупље за 13 одсто – наглашава Савовићева.

Када је реч о семену за сада нема прецизних информација колико су цене отишле на горе јер је на тржишту велики број понуђача. Осим тога, јаким произвођачима се одобравају рабати у које немамо увид.

Наша саговорница наводи да је за ратаре тренутно основни проблем недостатак жељених хибрида код кукуруза. Неке семенске куће које код нас продају стране хибриде имале су проблема у производњи и немају разноврсну понуду као претходних година.

– То не значи да нема довољно семена за све већ да произвођачи неће моћи да сеју жељене хибриде – додаје она и објашњава да се хибриди разликују по времену зрења и по приносима, да ли род кукуруза влагу отпушта на њиви или мора да се суши додатно што повећава трошкове производње, а то произвођачи избегавају.

Илустрација: Ратари увелико на њивама

Њима се саветује да пред сетву обавезно преконтролишу минерални састав земљишта. На тај начин ће моћи да знају тачно шта је неопходно да додају од ђубрива и тако утичу на повећање приноса и смањење трошкова.

Стручњаци упозоравају да прекомерно додавање минералних ђубрива, посебно оних која се већ налазе у саставу земљишта, може негативно да утиче не само на овогодишњи већ и приносе у наредним годинама. Министарство пољопривреде последњих година субвенционисало је анализе земљишта управо из ових разлога.

Извор:http://www.politika.rs/scc/clanak/476298/Pocinje-prolecna-setva-kukuruz-najpopularniji

Srodni tekstovi

Оставите коментар