Почела берба раних сорти шљива, откупна цена од 20 до 25 динара по килoграму

Аутор: draganadpetrovic
509 посета

Прокупље – На територији Топличког округа почиње берба раних сорти шљива „чачанске лепотице”, „чачанске ране” и руске „џанарике”, а за двадесетак дана очекује се берба сорте „стенлеј” која је и најзаступљенија на том простору. И док се за ране сорте најављује откупна цена од 20 до 25 динара по килограму, цена за „стенлеј” се још не зна, али се произвођачи надају да ће бар ове године бити већа у односу на прошлогодишњу од 20 динара, што није покривало ни минималне трошкове производње.

Као и готово сваке године, воће у Топлици је одличног квалитета, по званичним анализама и међу најбољим у Србији, али цена не задовољава ни основне трошкове производње, па су из године у годину произвођачи на губитку, а епилог тога је све мање засада воћа и све напуштенија села у којима живе махом старачка домаћинства.
– Шљива се прошле године откупљивала по 20 динара, што је упола мањи износ него 2021. када се килограм плаћао 40 динара. Немамо удружења која би нас заштитила, а село и сељаци су све сиромашнији јер нас откупљивачи уцењују и формирају цену која њима одговара – прича један воћар из околине Прокупља.

Извор: Воће у Топлици је одличног квалитета, по званичним анализама и међу најбољим у Србији

Цена откупа вишње чија је берба недавно завршена била је на нивоу или испод прошлогодишње и плаћала се углавном за 40 до 50 динара за килограм. Због нерентабилне производње све је мање воћњака, али и све мање људи у Топличком округу. Пољопривредни стручњаци процењују да ће овогодишњи род шљива бити на нивоу или нешто бољи од прошлогодишњег и да је квалитет добар.

Иначе, на територији Прокупља се готово 70 одсто становништва бави пољопривредом, а посебно су распрострањене воћарске културе попут облачинске вишње и шљиве. У просеку се годишње откупи више од 2.560 вагона шљива, најзаступљенија сорта је „стенлеј”, док су засади „чачанске лепотице”, „чачанске ране” и „чачанске родне” на мањим површинама и откупи се око 500 вагона.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/564900/prokuplje-svet

Srodni tekstovi

Оставите коментар