Послење припреме за највећи фестивал вина у региону „Винска визија Отворени Балкан“

Аутор: draganadpetrovic
255 посета

Београд ће од 1. до 4. септембра бити европска престоница вина. „Винска визија Отворени Балкан“ коју организују Владе Србије, Северне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе Отворени Балкан, окупиће најбоље произвођаче вина у региону. РТС је ексклузивно имао прилику да види како теку последње припреме.На Београдском сајму, где ће се за неколико дана укрстити вински путеви Балкана , последње припреме. Хала 1 – виноград у затвореном, а у њему винарије из Србије, Северне Македоније и Албаније. До сада је заказано више од 220 директних састанака пословних људи из целог света „лицем у лице“ за шта је резервисана цела Хала 3.
„Оно што смо видели, што се показало последњих година јесте да смо доста добро научили да правимо вина. Ајде сада да пробамо да научимо да од вина правимо и добар посао, да покажемо да је ово регион који није регион да кажемо само проблема, да није регион који ствара проблеме него који ствара решења, који прави нове могућности, пре свега за своје грађане нове пословне могућности“, каже Марко Чадеж, председник ПКС.

У Хали 4 права винарија. Посетиоци ће моћи да виде како се вино данас прави, али и како се то некада радило. Како уз добро вино иде и укусна храна, одмах поред, у Хали 5, најеминентији шефови кухиња током целог дана показиваће умећа прављења аутентичних јела од локалних намирница. Међу њима и специјални гост изненађења.

„Ми желимо да покажемо шта је било у прошлости, каква нам је садашњост и каква ће бити будућност. Могу Вам рећи да сам пре два дана имао неке пријатеље, госте из Француске и они су ми рекли да је ово за њих најлепши сајам“, каже Стеван Рајта, директор Савеза винара и виноградара Србије.

Илустрација: Сајам вина у београду привукао велику пажњу Француза

Наводи да је ово веома велики пројекат који изискује много финансијских средстава и да то никако не би могли без помоћи државе.

Производњом грожђа у Србији бави се готово 80.000 пољопривредних газдинстава. Уз аутохтоне сорте „прокупац“ и „тамјанику“, последњих година створено је десетине нових српских сорти од којих се праве одлична вина. То ће бити веома интересантно за сомелијере, трговце, дистрибутере вина, ресторане и хотеле чији се долазак очекује у великом броју.

„ПКС је организовала и позвала Фалстаф који је један од највећих магазина за промоцију вина у Европи, па и у свету. Ту је и Декантер. То су велики познаваоци вина који ће се упознати са нашим компанијама и имати прилике, неки можда по први пут да виде неке нове сорте које су овде направљене, и да на тај начин можда дођу на полице и у ресторане великих светских градова. То је оно што желимо заједно да урадимо и то можемо заједно“, рекао је Чадеж.

Рано је говорити да ли ће овогодишња берба која је почела пре неколико дана бити златна, али стручњаци очекују да ће уз све временске неприлике, у најгорем случају бити на нивоу просека, осам тона по хектару или око 160.000 тона.

Извор:https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4934138/sajam-vina-beograd-proizvodjaci-.html

Један од запаженијих излагача на овогодишњем Сајму вина у Београду биће и Северена македонија. Из ове земље је прошле године извезено вина у вредности већој од 61 мил УСД, што је повећање веће од 19% у поређењу са претходном, 2020. годином, изјавио је премијер Димитар Ковачевски.

Он је на јучерашњој конференцији за новинаре истакао да већ три године узастопно извоз макдонских вина расте и по количини и по вредности, и да посебно радује што се сманује учешће извоза точеног вина, а повећава извоз флашираног вина.

– Македонско вино је у свету познато по квалитету, а Македонија важи за једног од лидера по вредности извезеног вина у региону, односно други је највец́и извозник, после Грчке – рекао је Ковачевски.

Он је то изјавио после састанка с винарима на којем је договорено, како је саопштено, „рекордно историјско повец́ање откупне цене грожђа за 30%“.

Ковачевски је додао да се просечна производња грожђа, уз подршку државе, стабилизовала на око 270.000 тона годишње, а просечна годишња производња вина на око 100 милиона литара.

– Паралелно се повец́ава и број винских подрума којих, закључно са августом 2022, има 139, са укупним капацитетом од око 200 милиона литара. Малим породичним винаријама омогуц́ена је финансијска подршка до 10.000 ЕУР за набавку опреме за произодњу, што је мера која је изазвала њихово велико интересовање – рекао је премијер.

Илустрација: Северна Македонија годишње произведе око 100 милиона литара вина

Истакао је да се сваке године издвајају средства за промоцију македонских вина на сајмовима широм света и да се припрема нови закон о вину, усаглашен с прописима ЕУ, а допринеће да македонско вино буде квалитетније.

Ковачевски је најавио да ће на Првом међународни сајму вина, хране и туризма „Винска визија Отвореног Балкана“ (у Београду од 1. до 4. септембра) из Северне Македоније учестовати 42 винарије и три дестилерије, које ће се представити са више од 300 различитих врста македонских вина.
– Учествовање Северне Македоније на том сајму за нашу економију значи обезбеђивање вец́ег извоза, откупа и нових тржишта за пласман македонских вина – рекао је Ковачевски.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3821805/kovacevski-severna-makedonija-drugi-najveci-izvoznik-vina-u-regionu-posle-grcke

ФОТО: Pixabay

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар