Посекли купине па се горко покајали

Аутор: draganadpetrovic
355 посета

Берба малина је завршена, али за воћаре у Западној Србји и даље нема одмора – након црвеног злата, на ред за брање су стигле купине које у посљедње двије године доживљавају праву експанзију кад су у питању потражња и цијена.Током тешких ранијих година, многи су се одлучили да засаде посијеку и сада се покајали. Купина је некада била засађана на 6.700 хектара, а сада једва досеже до 1.500.

„Потражња за српском купином сада је већа него за малином. Услед великих суша подбацили су Мексико и Америка који су били лидери у производњи, зато сада колико год да се купина набере у Србији одмах се прода. Нарочито због тога, јер се она не користи само као конзумна воћка већ и као подлога за прављење основних фарби, за фарбање оружја, оруђа и метала“, рекао је за РИНУ Добривоје Радовић, предсједник Асоцијације произвођача малина и купина у Србији.Претходних година откупна цијена купине по килограму кретала се око 50 динара, а сада је досегла свој историјски максимум. Прошле и ове године она се креће око 200 динара. Ипак, почетак бербе је много више обећавао него што је то било на самом крају.

„Стартна цена купине кретала се око 220 динара, међутим након два дана цена опада на 120 динара за један килограм. Да је остала првобитна цена, сада би достигла неки врхунац плаћања од 400 динара. Међутим, са обарањем цене са 220 на 120, сада се та нека финална откупна цена креће од од 180 до 220 динара, у зависности од сортимента“, нагласио је Радовић.

Илустрација: Плод купине је крупнији па се брже и лакше бере

За разлику од малине, берба купине далеко је лакша. Дневно може да се набере много више, а домаћини бераче плаћају махом до 50 динара по килограму. Оно по чему малина и купина такође дијеле судбину јесте умањен род усљед лоших временских услова.

„Елементарне непогоде уништиле су око 70 одсто засада, а оно што је остало да људи нису посекли једва је родило. То је права штета, јер је купина сада коначно дочекала својих пет минута. Ја је узгајам на 40 ари, на 10 сам применио све агротехничке мере на време и обезбедио довољну количину воде и приноси су око тоне по ару, што је одлично. Плодови су феноменални. На осталој површини родило је веома лоше. Ако се узме у обзир целокупно стање, може се рећи да је око 60 одсто купине у Србији сагорело“, рекао је Радовић.

Илустрација: Отварање нових тржишта је ветар у леђа произвођачима купина

Он додаје да је отварање нових тржишта за српску купину још један вјетар у леђа воћарима који се труде да испоштују захтеве иностраних купаца. Купине се више не беру у пластичне посудице, већ у гајбице од око три килограма и власници парцела могу да бирају како и коме ће да је продају. Некада су они били ти који су обилазили врата откупаца како би понудили воће, а сада су се ствари поприлично промијениле па купци траже њих, скоро и не питајући за цијену.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Posjekli-kupine-pa-se-pokajali-Potraznja-nikad-veca-cijena-eksplodirala/731637

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар