Покрајински секретаријат за пољопривреду раскинуо уговоре са 26 пољопривредника

Аутор: draganadpetrovic
265 посета

Покрајински секретаријат за пољопривреду раскинуо је уговоре о суфинансирању пољопривредне производње у пластеницима са 26 корисника који су добили новац по конкурсима за 2021. и 2022. годину. Због уочених неправилности корисници ће морати да врате укупно 38,3 милиона динара у буџет Секретаријата.У Покрајинском секретаријату за пољопривреду подсећају још једном оне који желе да конкуришу за бесповратна средства да се реализација пројекта проверава пет година по потпису уговора. Контроле могу бити ненајављене, што је овога пута у општини Оџаци био случај. Затечени су пластеници који не одговарају димензијама из пројекта.
„Урадили смо ванредну контролу, у једном дану су урађене све контроле и утврђено је да постоје недостаци. Пре свега да су пластеници мањих димензија, да су столови мањих димензија за расад, да котлови не одговарају ономе што је пријављено у конкурсу, котлови мислим на грејање. С тим да изврше мерење пластеника што до сад нисмо радили, а у будућности ћемо радити”, каже Петар Самоловац из Покрајинског секретаријата за пољопривреду.

Илустрација: Пластеник мора да има тачне димензије као што је наведено у пројекту на основу кога су добијене субвенције

Да се злоупотребе сведу на минимум, а добре намере државних органа не злоупотребе појединци, треба раздвојити пољопривреднике којима је то основно занимање од осталих, став је више удружења која окупљају пољопривреднике.

„Да би можда требало разлучити шта су прави робни произвођачи и њима давати погодности у погледу те робне производње. Ми смо држава која нема Закон о пољопривредним газдинствима, а има Закон о пољопривреди. Дакле имате о делатности, а немате о носиоцу делатности. То се мора променити што пре. Иначе, то ће од нас тражити Евопска унија уколико будемо правили искораке према њој”, наводи Чедомир Кецо из Удружења „Агропрофит”.

На основу искустава контроле која је спроведена у 26 газдинстава, Покрајински секретаријат ће увести додатне мере. Уз доказ да изграђени пројекат има тачне димензије, повртари ће морати пластеник и да осигурају.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/5108366/zasto-je-pokrajinski-sekretarijat-za-poljoprivredu-raskinuo-ugovore-sa-26-poljoprivrednika.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар