Поврће у Мачви држи цену

Аутор: draganadpetrovic
436 посета

Код домаћина, где је проверен квалитет, поврће је скупље него у радњама.Купус, чије је килограм у исто доба лане ишао до 70 динара, сада је пао на свега тридесет, а неки произвођачи, посебно они из Мачве, на велико дају га и за по шест динара по килограму. Килограм квалитетног кромпира, белог или црвеног, треба платити 70 динара.Код великих произвођача могу да се купе велике количине и по шест динара по килограму, за исхрану стоке.
– Реч је о кромпиру који мора и за стоку баш дуго да се кува, како би могао да се једе – прича Милисав Мишо Искић из Страже, код Лознице, чије домаћинство гаји све врсте поврћа. – Неки мешетари чак и тај кромпир пакују у џакове и нуде их за људску употребу у редовној продаји, или на акцији.

Илустрација: Јефтин је само купус

Килограм пасуља, белог и шареног, кошта 350 динара, док је јако тражени, али кога само ретки произвођачи имају „зелени“ 800 динара, 300 динара више него лане. И очекује се да ће његова цена да настави да расте. Шаргарепа је 70 динара килограм црног лука је 60 динара, а белог 400 динара. Кинески је дупло јефтинији у радњама.
– Поплава је поврћа у радњама и пијацама, из увоза, али и даље наше вишегодишње муштерије долазе на наша имања и купују поврће које зна да буде скупље, али људи знају да је здраво и домаће – каже домаћин Искић, подсећајући да сеју као што су чинили њихови прадедови и прабаке.

Уместо хладњача, разних подрума, многи произвођачи враћају се остављању рода у траповима, у којима се, на најбољи начин, чува свежина до дубоко у зиму.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1180631/zeleni-pasulj-800-dinara-jadru-macvi-povrce-drzi-cenu-jeftin-jedino-kupus-foto

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар