Пластеници за копље бољи од других

Аутор: Gdjakovic
659 посета

Симо Кецман из Бачке Паланке, живи је доказ да у животу не иде све баш онако како смо замислили. Уместо да са женом и четири сина – Драганом, Иваном, Дамјаном и Огњеном, оде у печалбу на привремени рад у Немачку, како је у једном тренутку планирао, настала је побуна у кући. Немајући куд одлучио је да ипак остане на својој земљи у свом дому и започео сопствени бизнис. Вредним радом, и уз подршки тројице старијих синова успешно прави пластенике, пилићарнике и овчарнике, о чијем квалитету се надалеко прича.

Дилема: Отићи или остати

Симо је рођен и одрастао у Бачкој Паланци у Јужнобачком округу који је одвајкада био познат по вредним паорима. Завршио је средњу пољопривредну школу, оженио се и добио четири сина. Годинама је радио у осигурању, иако се његова породица традиционално бавила браваријом. Времена су се мењала, било је све теже и кад су супруга и он остали без посла решио је да се са породицом пресели у Немачку.

– Супруга и ја смо дуго били без посла, нисмо имали услове за живот и нормалну егзистенцију па смо после дуго размишљања решили да се спакујемо и сви породично преселимо у Немачку. Рачунао сам да ћу тако деци моћи више да пружим и омогућим им бољи живот – почиње своју причу Симо Кецман.

Међутим, није рачунао на то да ће његови старији синови да се побуне и одбију да се преселе у иностранство.

– Деца нису хтела ни да чују за пресељење. Драган (21), Иван (18), и Дамјан (17), су већ стасали момци и одбили су да се селимо. Немајући куд решили смо да заједнички започнемо неки посао. Како је наша породица иначе позната по браварији некако се природно наметнуло да радимо нешто из те области – рекао је наш саговорник.

Како су приметили да је све већа потражња за квалитетним пластеницима решили су да се окушају у прављењу истих.

– Бојажљиво смо ушли у овај посао. Сећам се да смо у почетку оскудевали у свему од материјала до алата. Није нам недостајала само воља и упорност. Гледали смо како раде други произвођачи на тржишту, разговарали смо са потенцијалним купцима који су нам говорили шта су предности, а шта мане пластеника. Некако спонтано производњу смо проширили и на прављење пилићарника и овчарника, и опет разговарали са овчарима и живинарима како бисмо из прве руке сазнали шта њима треба и одговара – испричао је Кецман.

Уз вредне руке Симе и тројице старијих синова посао је кренуо. Приликом рада на пластеницима међу одрасле све чешће се гура и најмлађи, петогодишњи Огњен који би да помогне оцу и старијој браћи. Врло брзо се прочуло за њихове пластенике који су бољи и квалитетнији од других на тржишту. Уместо индустријске производње Кецмановићи све раде ручно, па су у могућности да на лицу места увиде све недостатке и то исправе. Њихови пластеници су сигурнији, стабилнији и са максималном искоришћеношћу обрадиве површине.

СИМО КЕЦМАН ИЗ БАЧКЕ ПАЛАНКЕ ПОНОСНИ ОТАЦ ЧЕТИРИ СИНА И ВРХУНСКИ МАЈСТОР

– Ми не радимо тунелски систем пластеника, јер оваква врста пластеника од, рецимо, осам метара није максимално искоришћена. Наш пластеник било које ширине има 100 посто искоришћеност простора, јер ми немамо странице са стране, односно стубови су равни – открива Симо.

Како се прави пластеник

Описујући како се прави један пластеник Симо истиче да им је квалитет на првом месту, и зато дају и вишегодишњу гаранцију купцима.

– Пластенике правимо од металних цеви и фолија. За израду и постављање једног пластеника, примера ради 30 метара дужине и осам метара ширине потребно нам је недељу дана са монтажом. За добру металну конструкцију потребна је квалитетна израда рамова- биндера, врхунска и сигурна заштита, као и квалитетна монтажа. Осим на конструкцију, коју правимо ручно, дајемо гаранцију од 5 до 7 година на фолију у зависности од произвођача од којег ми добављамо фолију. Када све направимо пластеник у деловима довозимо на адресу купца и постављамо на предвиђено место. Монтажа је захтеван посао који тражи прецизност, тако да рецимо за један пластеник од 30 метара дужине, ширине 8 метара и висине од 3,5 метара потребно нам је два дана.

На питање да ли зна како послује његова конкуренција, односно они који се баве истим послом, Симо нехајно одмахује руком и шеретски истиче да не мари за оно што раде други.

– Научен сам да поштено и одговорно радим свој посао, а томе сам учио и своје синове. Као што сам рекао нама је квалитет и задовољство купаца на првом месту. Они су нам и најбоља реклама, јер кад неко код комшије види добар и квалитетан пластеник који смо ми направили одмах хоће и он. Синови су ми главна подршка, али и ја њихова. Драган и Иван већ стасавају у праве мајсторе којима је стало до сваког купца. Млађи Дамјан помаже колико стигне уз обавезе у школи, а ту је и најмлађи Огњен који од малих ногу учи посао. У овом бизнису нисмо дуго, свега неколико месеци, али већ имамо поруџбине из свих крајева Србије. Осим из Бачке Паланке наруџбине имамо и из Крушевца и Крагујевца. Посвећени смо послу и верујем да се од овога може лепо живети. Лако нас је наћи, а поруџбине примамо и путем мејла:  nevenasladojevic@gmail.com– закључио је Симо Кецман.

Srodni tekstovi

Оставите коментар