Пет српских винарија у пројекту ЕУ

Аутор: draganadpetrovic
337 посета

Кроз рад са консултантима, пет винарија у Србији је добило прилику да конвенционални начин обрађивања винограда замени органским, што је резултирало унапређењем квалитета грожђа, али и смањењем трошкова производње.

У колевци српске културе а и винарства, Сремским Карловцима, 10. јуна је организовано представљање резултата групног саветодавног пројекта имплементираног у пет мањих винарија из различитих региона Србије. Пројекат је обухватио серију обука и тренинга на тему органског узгоја грожђа, кроз програм „Савети за мала предузећа“ који финансира Европска унија а спроводи Европска банка за обнову и развој у сарадњи са Министарством привреде Републике Србије.

Илустрација: Прелазак на органски узгој грожђа је велики бенефит и за винаре

Пројекат који је трајао десет месеци током 2021. године, омогућио је да пет српских винарија уз помоћ консултаната стекне знања и основе за увођење органских засада грожђа, те да унапреди узгој и производњу грожђа, дође до бољих приноса и квалитета вина и при томе смањи оперативне трошкове. Свих пет винарија – Винарија Јовић Књажевац, Винарија Изба Јовановић Веле Поље, Јанко Смедерево, Подрум Чокот Старци и Винум Сремски Карловци спадају у ред мањих произвођача. То су породичне фирме са релативно кратком традицијом, али са винима која карактерише висок квалитет, због којих су и добитници разних домаћих и међународних признања. Пројекат је понудио обуку и решења добре праксе која су знатно утицала на квалитет виноградарства и постепено превођење са конвенционалног обрађивања винограда на органску производњу грожђа. Поред унапређења квалитета овако узгојеног грожђа, један од резултата пројекта јесте и умањење трошкова, како у примени хемијских средстава, тако и кроз знатно мање ангажовање људских ресурса. Са добрим и квалитетним ресурсом – здравим грожђем, мале винарије се боље и лакше позиционирају на винској сцени, бивају видљивије а самим тим долази и до увећања профита. Ницола Бертолини, шеф за сарадњу у Делегацији Европске уније у Србији рекао је: – Ово је много више него подрска винарства. Ово је један од стотину примера како Европска унија подржава мала и средња предузећа у Србији. Од високо технолошких компанија које се баве развојем софтвера, до сеоског пољопривредног пословања, постоји програм за сваког. Управо смо сада омогуцили малим и средњим предузећима да купе потребну опрему. Наш посао је да помогнемо да српска предузећа постану европска предузећа. И сваког дана радимо на томе. Издвојили смо већ преко 250 милиона евра за овај сектор и наставићемо да подржавамо предузетнике у Србији.

– Драго нам је што заједно са Европском унијом подржавамо делатност традиционалног виноградарства. Наш програм „Савети за мала предузећа“ помогао је да микро винарије у Србији уведу нове, органске стандарде производње што доприноси бољем квалитету вина и повећава њихову конкурентност – додао је Маттео Цолангели, регионални директор ЕБРД-а за западни Балкан и шеф канцеларије у Србији.

Илустрација: Органски стандарди доприносе и бољем квалитету вина

Катарина Обрадовић Јовановић, представница Министарства привреде Републике Србије саопштила је: – Поред обезбеђивања финансијске подршке за МСПП, на чему Министарство привреде интензивно ради последњих година, веома је важно обезбедити и квалитетне саветодавне услуге како би МСПП постали иновативнији и повећали своју конкурентност и продуктивност. „ЕУ за Србију – ЕБРД саветодавна подршка МСПП“ пројекат је томе значајно допринео обезбеђивањем услуга реномираних страних стручњака, као и домаћих консултаната.

Путем програма „Савети за мала предузећа“ домаће фирме могу затражити консултантске услуге за широк спектар области, укључујући имплементацију стандарда квалитета, развој маркетиншких планова, финансијску анализу, израду бизнис плана, увођење информационог система или побољшање енергетске ефикасности. У сарадњи са одабраним консултантима, предузећа раде на развоју и спровођењу пројеката скројених у складу са њиховим потребама. Једна од погодности програма је и чињеница да су трошкови пројекта у висини од 50-75% финансирани бесповратним средствима које је обезбедила Европска унија, што предузећима пројекте чини доста приступачнијим. Програм се финансира средствима из Националног инструмента за претприступну помоц́ Европске уније (ИПА) и у сарадњи са Министарством привреде Републике Србије је из ових фондова опредељено 2,2 милиона евра за финансирање пројеката.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3732351/ebrd-i-eu-podrzavaju-srpske-vinare-u-uvodjenju-organske-proizvodnje-grozdja

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар