Откупне цене малина до два евра за килограм, боровница до пет

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Прошла година није била баш најбоља за воћаре у Србији, како због рата у Украјини, тако и због проблема око повећаних трошкова инпута, пре свега транспорта. Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Зоран Кесеровић каже да су продајне цене малине биле нереално високе, без обзира на квалитет домаћег производа.

“Цене од око 400, 500 па и 600 динара по килограму за малину која иде на смрзавање, су превисоке. Иако је тешко прогнозирати, ако малина остане дуго непродата у хладњачама цена сигурно неће бити као пре. Ако је производна цена малине око 1,20 евра, продајна ће ићи од 1,50 до два евра”, оцењује Кесеровић.Он истиче да је један од великих проблема малинара, који траје већ 15 година, то што су хладњачари и произвођачи одвојени, што значи да произвођачи нису акционари у хладњачама.

“Такође је мало произвођача као што је Агро Еко из Ариља који има своје прерађивачке капацитете. Ја сам тражио да се договоре прерађивачи и произвођачи, али то слабо иде. Имали смо пре две-три године ситуацију да су хладњачари зарађивали велике количине новца, а сада је ситуација таква да не могу да извезу по цени по којој су откупили воће. Ми смо се нашли у тешкој ситуацији што се тиче малине”, каже професор новосадског Пољопривредног факултета.

Илустрација: Ако малина остане дуго непродата у хладњачама цена сигурно неће бити као пре

На недавно одржаном сајму воћа, поврћа и виноградарства у Београду одржан је панел на којем је Александар Јовановић из компаније Аутентика Глобал такође детаљно говорио о разлозима пада у извозу малине у прошлој години.

“Ми смо наставили тренд са високим ценама у последње две године, што је било добро за произвођаче, нарочито када су у питању замрзнута малина и купина. Од почетка рата у Украјини наши највећи конкуренти су Пољаци и Украјинци. Њихова просечна цена за малину је била од 2,2 до 2,9 евра по килограму, док је Србија извозила по цени од преко пет евра. Иако наше сорте малине не могу по квалитету да се пореде са пољском или украјинском, то потрошачи у супермаркетима не гледају много”, навео је Јовановић.Он је такође истакао проблем са хладњачама, где је нагласио да се сматра добрим успехом да остварите додату вредност ако спакујете малине као малопродајни производ за неки супермаркет у Европи, што је некада имало смисла, али у прошлој години су се тако стварали губици.

“Прошла година је била веома проблематична, јер када добијете посао извоза на тендеру ви уговорите цену за целу годину и ако купујете малину по вишим ценама него што је уговорен извоз ви сте на губитку. Без обзира што имамо изузетно добре купце, из Велике Британије, Француске, Немачке, извозници и могу да се снађу, али они који тргују не могу да приуште малину од пет евра. То је можда неки знак за будућност да радимо више на промоцији квалитета и проучавању тржишта”, рекао је Јовановић.

Илустрација: Боровница има стабилну цену и стабилно тржиште

Према речима учесника панела, али и професора Зорана Кесеровића, тренутно је најрентабилније воће боровница.

“Подигнути су огромни засади на око 2.360 хектара и то је најрентабилнија воћка тренутно, поготово што на тржиште долази онда када се завршава сезона наших конкурената. Продајна цена боровнице неће ићи испод пет евра по килограму”, сматра Кесеровић.
Наш саговорник осврнуо се и на актуелну ситуацију произвођача јабука који су имали тешку годину, пре свега због извоза у Русију.

“Пао је извоз, а један до разлога је и то што су повећани трошкови транспорта. Пре рата у Украјини један шлепер јабука који иде за Русију коштао је до 4.000 евра, а сада цена иде до 13.000 евра. У Русији се на годишњем нивоу подижу засади јабуке на око 1.500 хектара, и то све са савременом технологијом, тако да домаћи произвођачи већ рачунају на друга тржишта као што су Велика Британија, Саудијска Арабија, скандинавске земље, УАЕ, Египат”, каже професор Кесеровић.

Он наглашава да ипак треба радити и на подизању квалитета домаћих јабука, пратити тржишта и планирати унапред.

Извор: https://biznis.rs/vesti/srbija/otkupne-cene-malina-do-dva-evra-za-kilogram-borovnica-do-pet/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

7 коментари

Rađevac 1. фебруар 2023. - 09:02

Neće biti maline u po udi ispod 500 dinara.

Одговори
Bakan 1. фебруар 2023. - 18:45

Nemaš ti profesore dodira sa malinarstvom u zapadnoj Srbiji.Uvek takvi i daju komentare.Imam predlog za tebe…posadi ti licno malinu i obradjuj je i naravno primeni sve agrotehničke mere pa je daj po ceni od 1.5 do 2 eura i javi molim te koju zaradu ćeš da ostvariš.Ako tako bude rod će te prepoloviti u roku od dve godine a možda i uništiti kao stočarstvo i mnoge druge stvari.Samo me interesuje kako vas bre više nije sramota.Jadan je onaj što te sluša na fakultetu.

Одговори
KUČ 2. фебруар 2023. - 18:04

Profesore, sta VI znate o malinama, forsirate borovnicu, verovatno imate zaostalih sadnica za prodati.NDMA VIŠE GRBAVIH LEDJA ZA BILO KOJU POLJ proizvodnju. Sramota ZA VAS KAKVE IZJAVE PUŠTATE U ETAR. OD MNOGO. FAKTORA ZAVISI MALINA.

Одговори
Goran 3. фебруар 2023. - 07:59

Profesore izgleda da vi radite u nekoj hladnjači a ne na fakultetu za agronomiju…treba da vas je stid vaših izjava a i da se držite struke a ne ekonomije

Одговори
Sandra 3. фебруар 2023. - 10:10

Profesore Sram vas bilo

Одговори
Nenad 3. фебруар 2023. - 20:27

Moli se profesor da nemlati praznu slamu,Ako je vec profesor,?Da zamenimo malo uloge da vidi malo kako je na terenu,?pa posle da razmenimo misljena,A sto se tice Agro Eko Voca,samo njih nepominjite,izgleda da ste probali njihovu borovnicu?

Одговори
Dusan 5. фебруар 2023. - 19:38

Malina ili borovnica. Cena podizanja zasada maline ili borovnice ??? Prodajna cena maline ili borovnice ??? Da li je ulaganje isto ???

Одговори

Оставите коментар