Опасне болести прете пшеници због кишног пролећа

Аутор: draganadpetrovic
375 посета

У Хрватској је после 20 година забележена појава жуте рђе на пшеници која се изузетно брзо шири и већ је јасно да ће приноси у овој земљи бити и за 30 одсто мањи.
Након алармантних вести из Хрватске и пољопривредници у Семберији посебно у околини Бијељине приметили су ову полест и на својим пољима. На подручју Семберије ова болест је узела маха, те је, према ријечима Саве Бакајлића, предсједника регионалног Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, чак 80 одсто усјева пшенице угрожено.

„Ова болест је угрозила многе усјеве у Семберији. Људи су покушали да прскањем одређеним средствима заштите своје усјеве, али с обзиром на падавине које смо имали, то третирање је било безуспјешно“, казао је Бакајлић.

Према његовим ријечима, тренутно стање је веома лоше, јер је лист пшенице веома жут и изгледа као да није третиран.

„Велика влажност ваздуха коју имамо ових дана пољопривредницима отежава рад, односно производњу“, рекао је Бакајлић за „Независне новине“.

Илустрација: Жута рђа већ је довела до пада приноса пшенице у Хрватској

Поред жуте рђе која је већ узела маха стручњаци упозоравају и на на болест која се често јавља на класу у условима влажног и кишовитог лета а то је алтернариа. Гљивица која изазива ову болест типична је за Енглеску где се редовно јавља и уколико се на време не сузбије, губици могу да износе и до 3 милиона фунти.Основни симптом су црни класови и стабљике па таква пшеница није добра за даљу употребу. Алтернариа нарушава квалитет зрна и тамо где је црнилом захваћено 15% зрна ( црним тачкама ) оно није употребљиво па га произвођачи брашна могу одбацити. Оваква пшеница је неупотребљива и услед микотоксина.

У Сједињеним Америчким Државама рецимо, зрна под утицајем црне тачке – алтернарие се сматрају оштећеним и дозвољава се само 2% до 4% оштећења.

Тако је у Америци и Енглеској где се услед сталне влаге ова болест редовно јавља. Али шта се дешава код нас.Ова болест није типична за наше поднебље али када имамо сезону са пуно киша, када имамо константне падавине које подижу влажност ваздуха, велика је вероватноћа да ћемо се суочити са проузроковачима болести које можда више година нисмо имали. Тако је и са алтернарион на пшеници. Што смо више спремнији и обавештени, лакше ћемо се изборити са њима, нарочито ако се ради управо о оваквима атипичним али свакако присутним појавама болести.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Zuta-rdja-pokosila-psenicu-u-BiH/773876 /https://pupoljak.rs/2023/05/24/alternaria-na-psenici-moguca-i-u-srbiji/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар