Окачила бели мантил о клин, сад узгаја јабуке

Аутор: draganadpetrovic
304 посета

Драгана и Предраг Марковић из Београда пре седам година у Кавадару купили шуму и мало земље, а сада имају кућу у Рековцу и пољопривредно газдинство „Предраг Марковић“ које узгаја 20 хектара јабука разних сорти, које продају „на велико“.

Специјалиста опште медицине Драгана Марковић после 22 године рада у Дому здравља „Звездара“ пре 7 година дала је отказ, јер је решила да се бави пољопривредом. Супруг Предраг, електроинжењер, подржао је њену идеју, јер је желео да уштеђевину уложи у имање у Србији. Породични пријатељ им је препоручио да земљу купе у Левчу, јер је крај прелеп и они су га послушали. Купили су два хектара у Кавадару и „миц по миц“ дошли до 20 хектара земље. Куповали су комад по комад запуштене земље, вадили из њих пањеве, чекали да се заврше оставинске расправе и успели да их споје.
– Рођена сам у Београду, али од малена волим село. Предраг је живео у стану у Ћуприји, тако да ништа нисмо знали о пољопривреди. Он је урадио студију о изводљивости и видео да је овај предео добар за воћарство, па смо се определили за јабуке. Сада их имамо највише у Поморавском округу. Онда смо почели да купујемо тракторе…, поносно ће Драгана за „Новости“.

Илустрација: Драгана прави хладно цеђени сок од јабука из свог воћњака

Пошто су често долазили због имања, а нису имали где да бораве, купили су стару кућу. Поред ње су, за своје потребе, направили башту, засадили виноград на 2 хектара и оформили воћњак од 50 стабала шљива, 20 трешања, а засадили су и кајсије, брескве, аронију и купине. Драгана за своју породицу прави хладно цеђен и пастеризован сок од јабуке.

– Доста смо научили о узгоју јабука, које продајемо „на велико“. Годишњи приноси су око 40 тона по хектару. Још увек улажемо Предрагову зараду, али, никада се нисмо покајали. Поготову ја, јер овде имам мир, не морам да устајем у минут, нити да трчим на посао. Много више времена проводимо овде, јер нам прија миран живот без стреса и прелеп Левач. Кад се вратим у Београд, смета ми превелика гужва, где ћу да се паркирам и бројни други проблеми. Зато планирамо да се преселимо – искрена је Драгана.

ОДБРАНИЛИ ЛЕВАЧ
Док су се Рековчани у почетку чудили што су Марковићи дошли у њихов крај, постали су им захвални, јер су се укључили у одбрану Левча од рударења литијума. Удружили су се са мештанима, винарима и хладњачарима и покренули поступак промене просторног плана и забране рударења.
– Погледајте ову лепоту! Била би штета да се она уништи. Мештани су били слабо информисани, нису схватали шта би то значило за овај крај. Група најупорнијих кренула је да се бори кроз институције. За сада смо успели да одбранимо Левач, каже Драгана.

Извор: https://www.glassumadije.rs/bracni-par-se-preselio-u-levac-i-uzgajaju-jabuke/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар