Од чега страхују ивањички повртари и воћари

Аутор: draganadpetrovic
211 посета

Тек што су временске прилике омогућиле да се интезивира сетва и припрема воћњака вратиле су се зимске температуре током ноћи и у јутарњим сатима. То је свакако забринуло пољопривреднике, које је погодило и повећање трошкова производње, а у наредним месецима стрепе и од градоносних облака и других елементарних непогода.

Предраг Василијевић из Горње Добриње искористио је лепе пролећне дане за сетву кромпира. Због мраза можда ће, као и други ратари у брдско планинском подручју, морати да понови сетву на појединим парцелама, али каже да то није једина брига пољопривредника пожешког краја.
„По хектару кромпира сигурно ће нас коштати производња од четири до четири и по хиљаде евра. Да ли ћемо моћи те паре да ишчупамо на јесен ‘- видећемо. Надамо се да не буде града, или неких поплава летос, ми морамо радити. А сад шта буде, али богами биће. Деведесетдевете године смо сијали под бомбама, нисмо се оволико плашили, ниједан сељак, није то само битно овде код нас у Западној Србији, него је у Војводини целој. Улазимо са најскупљом до сад производњом.Шта ће да буде- сви се плашимо, али ако Бог да да не буде рата или да не буде ништа да ишчупамо своје паре,“ нада се Предраг Василијевић, пољопривредник.

Против ниских температура, поједини воћари у ивањичком крају боре се ложењем пиљевине током ноћи како мраз не би скинуо цветове. Воћари у косјерићком крају највише стрепе због малина.

То потврђује и Андрија Тупајић из Црнокосе, који каже: „Јутрос је било минус четири, данас ево има дванаест, тринаест до петнаест степени. Тако има сваки дан и мразева, хладног времена. Ја се искрено бојим снега у мају месецу. Тога се највише плашим. Врло могуће да ће да се деси.“ Против снега се не може, али стручњаци тврде да постоји начин за одбрану воћњака и у условима температурних осцилација.

Милован Илић,инжењер за заштиту биља, саветује:“Орошавање или вештачка киша, где у току ноћи, када падне температура на два степена, иде се прскалицама, да би се на биљци створио лед. Он јој дође буквално као температурни изолатор. Што се тиче заштите за сада су само били, наглашавам за малину, бакрови, а за ово остало воће да прскамо у цвету од болести монилија у прецветавању од шљивине осе, конкретно за овај крај за шљиву“.

Расветале шљиве наговештавају родну годину, уколико их не оштети мраз. За неко воће је већ касно. Иако се црвене стабла шептелије, цвет је једино што ће ове године красити ту врсту брескве у вишим деловима косјерићког краја.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/4789918/od-cega-strahuju-poljoprivrednici-u-ivanjickom-kraju.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар