Од овог воћа могу да живе и праунуци

Аутор: draganadpetrovic
304 посета

Када је отишао у пензију, дипломирани агроном Владан Илић одлучио је да у свом родном селу Тврдићи код Пожеге подигне засаде ораха. На површини од једног хектара и 10 ари посадио је неколико сорти и селекција, а укупно његова плантажа броји 110 стабала. Ниједног тренутка се није покајао, јер се ова одлука показала као пун погодак. Орах није захтевна воћка, добро рађа а откупна цена је задовољавајућа.
„Најбоље се показала сорта расна, иако су многи фаворозавали неке друге попут шампиона. Расна добро рађа сваке године, па чак и кад су лоши времнски услови успе да изнесе велике количине рода. Приноси се крећу од 20 до око 40 килограма по стаблу. Орах не захтева велика улагања, лако се одржава. Много је лакши за гајење од лешника, а зарада је приближна. Није потребно много радне снаге, не смета му мраз и отпоран је на болести. Једино што зарада мора мало да се сачека, не може баш све и одмах”, каже Владан.

Инвестиција у орахе почиње да се исплаћује у десетој години од садње, а већ у петнаестој приноси бивају све већи, тако да је могуће зарадити и десет хиљада евра по хектару.

„Имамо своје сталне купце, квалитетан орах је увек тражена роба. Понекад у продавници видим оне црне, пребојене језгре. Код нас се то не продаје купцима, само квалитетан примерак, одличног изгледа и укуса. Дуго година је цена по килограму била око 900 динара, када нас је задесила епидемија корона вируса купци због тешке ситуације затражили да мало спустимо, стога је цена тада „пала“ на 700 динара“, истиче Владан.

Илустрација: Цена ораха је стабилно висока и до 900 динара по килограму

Овај агроном по струци, сво своје знање применио је и на својим засадима стога успех није изостао. Кад се споје знање, труд и креативност резултат је плантажа попут Владанове.

„Пре него што сам подигао засаде консултовао сам се са својим колегама. Свако стабло је посађено на растојању од десет метара, ископао сам бунар, набавио цистерну и обезбедио наводњавање кап по кап. Ластари су се брзо ширили. Кад је у питању орах осим тог заливања, потребно је око стабала и покосити, али траву нисам склањао него сма је остављао што се показало одличним за земљиште. Кад дође род, он се отресе специјалном машином која је прикачена на трактор и касније се купи“, рекао је воћар из села Тврдићи код Пожеге.

Илустрација: Орах је дуговечно дрво које рађа и по 50 година

Годишње се у Србији произведе око 20 хиљада тона ораха, али то није ни део онога што би могло да се обере када би имали више засада. Међутим, задњих неколико година расте интересовање српских пољопривредника упрво за узгој овог воћа, јер оно може донети високу зараду. Стручњаци кажу да је век експлотације ове биљке изузетно дуг и траје од 50 до 80 година, па се зато не каже узалуд да се орах сади за потомке, јер од њихових плодова могу лепо да живе унуци и праунуци.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/cena-za-kilogram-oraha-i-do-900-dinara-vladan-je-podigao-zasade-i-nije-se-pokajao/lwlrshy

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар